Flygplanstillverkare minskar kostnaderna genom additiv tillverkning

Airbus_A380png

3d-tillverkarna Stratasys meddelar att den franska flygplansdesign- och tillverkningsgruppen Latécoère kommer använda Stratasys FDM-tillsatsproduktion genom hela sin design- och tillverkningsprocess. Bolaget hoppas därigenom accelerera utvecklingsprocessen.

Latécoère, leverantörer till bland andra Airbus, Bombardier och Dassault, har tidigare brottats med långa ledtider och kostsamma designiterationer. Bolaget hoppas nu snabba upp såväl prototyptillverkning som verktygsproduktion med hjälp av Stratasys 3d-skrivare Fortus 450mc.

– Vi har integrerat additiva tillverkning genom hela design- och produktionsprocessen. Därigenom har vi förbättrat ledtider, minskat kostnader och ökat effektiviteten. Kraven inom flygindustrin hårdnar och vi är medvetna om behovet av att behålla vår konkurrenskraft. Stratasys additivtillverkning gör att vi kan möta det målet, säger Simon Rieu, ansvarig för komposit- och additivtillverkning på Latécoère FoU och Innovation Center.

Fram till nu har Latécoère använt sig frästeknik vid prototyptillverkning. En metod med begränsningar, enligt bolaget.

– Nyligen tillverkade vi en 3d-utskriven prototyp för att verifiera passform och funktion hos en del till en flygplansdörr. Tidigare använde vi oss av plåt – en ofta tidskrävande process. Med Fortus 450mc 3d-skrivare kunde vi producera en helt funktionell prototyp på två dagar, vilket minskade ledtiderna med en svindlande 95 procent, berättar Simon Rieu.

Latécoère har även testat att skriva ut prototyper för kamerafodral till flygplansmodellen Airbus A380. Tidigare prototyper tillverkades i aluminium, med kostsamma designiterationer som följd. Tack vare materialet ULTEM 9085 blev den 3d-utskrivna prototypen 50 procent lättare än en motsvarande metallkomponent, uppger bolaget.

Bolaget använder också 3d-skrivaren Fortus 450mc 3D-skrivare för on demand-tillverkade, kundanpassade produktionsverktyg. Med betydande minskningar av tid och kostnad, och en ökad operatörseffektivitet som resultat

– Vid tillverkning i metallplåt kunde det ta upp till sex veckor att skapa ett verktyg. Nu kan vi skriva ut ett verktyg på bara två dagar med ULTEM 9085-material, som är 50 procent lättare. Med vår 3d-skrivare kan vi optimera verktygets geometri så att den passar perfekt, vilket underlättar operatörens arbete. Förutom att produktionsprocessen har accelererat dramatiskt, har vi minskat kostnaderna i verktygsproduktionen med hela 40 procent, säger Simon Rieu.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: