3d eller fräs i munnen?

På modellerna ser man hur tandläkaren skurit upp bitarna som brukligt är.

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna.

Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs köper tandläkaren i första hand för att tillverka kronor och broar, i andra hand modeller och bettskenor. En 3d-skrivare kan bara göra modeller och bettskenor.

Närbild av fräs. Ett implantat tar typiskt tre timmar att fräsa.

– 3d är snabbt och billigt – tror man. En 3d-skrivare för tänder kostar kanske femtiotusen kronor medan en fräs kostar det fyrdubbla. Med fräs kan du ha produktionen inhouse och själv kontrollera slutprodukten. Kostnaden för att fräsa är låg, och slutprodukten uppfattas av många som bättre, säger han och fortsätter:

– Trycker du hos en 3d-utskriftsleverantör – som är det företag som många tandläkare utnyttjar, så har du nästan 0,3 mm i tolerans på tvärs vid kindtänderna, medan en av våra Roland DG-skrivare ger en tolerans på 0,03 mm i förhållande till den scanning som du har på skärmen.

Båda lösningarna, baserade på scanning av munnen, är bättre än vaxavgjutningar, där du redan deformerar en aning när du tar loss vaxet. Både vax och fräs arbetar med gips, så fräsen innebär att tandläkaren arbetar med ett material som hen är van vid. 3d-skrivaren arbetar med plast, som i gengäld är mycket instabil.

Claus tar fram och visar en modell där tandköttet är 3d-skrivet, medan tänderna är frästa.

Claus_Laursen

Claus Larsen visar exempel där man blandat fräst och 3d-utskrivet material i munnen.

– Tandteknikerna är vana att kunna skära mellan tänderna vid större ingrepp. Det går inte att genomföra i 3d-skrivarens resin på samma sätt. Även för de mest digitala tandtekniker som vi arbetar med är två tredjedelar av produktionen analog. Bara en tredjedel är ett digitalt avtryck som scannats på något sätt.

Så det verkar på kort sikt vara klokare att investera i scanningsutrustning än i 3d-skrivare, om man förstår Claus resonemang rätt. I munnen är det ju enorm precision som gäller och redan 0,6 mm avvikelse i ett implantat går att känna i munnen.

Enligt Claus går det inte att välja mellan 3d och fräs eftersom produkternas egenskaper är så olika: 3d lider fortfarande av en begränsning vad gäller material. Detta medför att tandläkare och tandtekniker har ett begränsat användningsområde. Fräsen kan arbeta med material som klarar de påfrestningar och den precisa passform som professionell tandvård kräver, menar han.

Titanskruvar

Här har tanden med titanskruvarna lossats.

– Så valet av 3d eller fräs kan diskuteras, men det är helt klart att man ska scanna digitalt för att undvika felkällorna som följer av att gjuta i vax, avslutar Claus.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: