Xaar bygger skrivare med öppen plattform

Xaars-Little Blue

Xaars testmaskin “Little Blue”.

Som  3dp.se tidigare berättat om har Xaar, en av de stora aktörerna i den grafiska branschen, tagit steget in i 3d-världen. Satsningen inleddes för två år sedan när Xaar anställde professor Neil Hopkinson, upphovsmannen bakom tekniken HSS, High Speed Sintering. Till sin hjälp har Xaar även haft ett team med ingenjörer i Köpenhamn.

HHS är en tillverkningsmetod där pulvermaterial sprayas med en härdande vätska som sedan värms med infravärme, lager för lager. Dessa lager bildar en tredimensionell komponent i plastmaterial. I HSS-processen används Xaars skrivhuvuden.

2016 startade Xaar en 3d-divison som ett sätt att omfamna den snabbt växande 3d-marknaden, där inkjet-teknikens logik visade sig vara en fungerande lösning. Enligt en undersökning av Yale Developement såldes mer än 37 000 3d-skrivare baserat på bläckstråleteknik, och prognosen förutsade en tiodubbling av siffran fram till 2021.

Då Xaars hade kapaciteten att skriva ut material i många olika viskositeter och temperaturer, i hög upplösning och med stor precision, strävar de nu efter att utöka sin portfölj av OEM-produkter med teknik även för 3d-utskrift.

Nu har samarbetet med danskarna fördjupats, när kunskap och personal hämtats in från det Köpenhamnsbaserade Blueprint. Bolaget hade tillbringat flera år med att utveckla och bygga ett företag kring en pulverprinter – en teknik som uppvisade likheter med HSS, men strandade på vägen.

Neil_Hopkinson_Xaar

Neil Hopkinson, direktör för Xaars 3D Print Difference och uppfinnare av HSS-teknik.

– Det var naturligtvis synd för dem att de inte lyckades med det projektet, men det blev vår lycka. De ligger till grund för vår danska utvecklingsavdelning, som ligger i Köpenhamn. De är fantastiskt skickliga och bidrar bland annat till att hålla en konstant temperatur över byggytan, vilket annars är en av utmaningarna hos HSS-tekniken. De har även bidragit till en effektiv och flitig startkultur, som alltid är ett nöje att vara en del av. De har varit sensationella, berättar Neil Hopkinson, direktör för Xaars 3D Print Difference.

Även om Xaar ännu inte är redo att avslöja alla detaljer om sin kommande produkt, tillstår Neil Hopkinson att målet är industriell massproduktion. Som ett konkret exempel nämner han att Xaar i dag producerar tiotusentals formsprutade bläckstrålehuvuden om året. Enligt egna beräkningar kommer kostnaderna sjunka betydligt genom att skriva ut dessa på egna skrivare. Även om antalet enheter skulle överstiga 100 000 per år.

Enligt Xaar är det den främst den öppna plattformen som kommer att göra skillnad. Tack vare HSS-maskinens robusta skrivhuvuden och den öppna tillgången till industrimarknaderna kommer Xaars kunna skriva ut i de material som kunderna efterfrågar.

Neil Hopkinson meddelar att de första testmaskinerna kommer att levereras till utvalda partners under andra halvan av 2018. Målet är att få ut skrivare till företag med olika behov, och därigenom inhämta största möjliga kunskap under inledningsfasen.

 

Torben Lange, tidigare CTO hos Blueprinter

Torben Lange, tidigare CTO på Blueprinter, leder utvecklingen av HSS-skrivaren själv i Köpenhamn.

 
Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: 

3D Center expanderar och öppnar nytt kompetenscenter för additiv tillverkning

3D Center i Västervik tillhandahåller 3d-skrivare för professionell användning, uthyrning, utbildning, utvärdering och service. Kunderna består bland annat av företag inom fordonsindustri, plastindustri och maskintillverkning. Sedan den 22 januari återfinns företaget på ny adress: Kvarngatan 10 i Västervik. – 3D Center har varit verksamma i sex år och den ursprungliga lokalen på 150 kvadratmeter fungerade […]

Publicerat av: