Swerea IVF fördjupar samarbete kring additiv tillverkning

Swerea_IVF

Statligt ägda Swerea IVF startar en ny produktionslina för additiv tillverkning av metalliska material med fokus på selektiv lasersmältning.

Samarbetet är unikt i sitt slag genom att parter förs samman längs hela värdekedjan och det hanterar även arbetsmiljö och hälsa, uppger Swerea IVF.

Tillverkningskapaciteten på Swerea IVF kommer att utökas genom ytterligare investeringar, bland annat i en ny pulverbäddbaserad 3d-skrivare för metalliska material från SLM Solutions Group AG, utrustad med bland annat multilasersystem.

Samtidigt meddelar Swerea IVF att de bygger ett helt nytt forskningslaboratorium för additiv tillverkning, i syfte att skapa en bättre helhetssyn och en miljö som hoppas kunna leda till helt nya och innovativa lösningar för ytterligare effektiviseringar av värdekedjan.

– Additiv tillverkning är ett snabbväxande område och vi är glada att tillsammans med en stor industriell grupp kunna sätta upp denna produktionslina och därigenom bidra till industrialiseringen av additiv tillverkning i Sverige. Här kommer våra partners att kunna testa och förverkliga sina idéer och tankar i samarbetet med våra experter inom området, säger Mats Lundin, VD vid Swerea IVF.

Swerea består av fem svenska forskningsinstitut med uppdrag att genom forskning och utveckling stärka konkurrenskraften i svensk industri. Svenska staten äger 43 procent och resterande 57 procent ägs av medlemsföretag.

Parterna representerar materialleverantör, maskinleverantör och slutanvändare samt andra leverantörer av teknologier som används inom additiv tillverkning. Medverkande är Curtiss Wright Surface Technology, EDR & Medeso, Höganäs, Högskolan Väst, Nederman, Quintus Technologies, Ringhals, SLM Solutions Group, Swerea IVF och Volvo Lastvagnar.

– Det är helt unikt att kunna samla en sådan stor industriell grupp för att bilda en stark plattform för att utveckla nya produkter, processer och materiallösningar. Att vi har med Högskolan Väst som idag har en stark forskarmiljö inom metallbaserad additiv tillverkning, skapar också goda förutsättningar för ett sömlöst samarbete mellan grund och tillämpad forskning, säger Seyed Hosseini, chef Additiv tillverkning vid Swerea IVF.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: