3DVerkstan utökar med kolfiberskrivare

Mark Two har en byggvolym på 320 x 132 x 154 millimeter och en lagerhöjd på 100 mikrometer.

3DVerkstan blir svensk återförsäljare av Markforgeds desktopskrivare Mark Two. – Med skrivaren kan man ersätta många detaljer som annars hade behövt tillverkas i metall, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Den nordiska distributören av 3d-skrivare från Ultimaker och Formlabs adderar nu en ny serie skrivare till produktportföljen. Serien heter Mark Two och är en desktopskrivare för professionellt bruk, tillverkad av det amerikanska bolaget Markforged.

–Vi är i dagsläget återförsäljare av välkända SLA-skrivare och FDM-skrivare, men den teknik som finns i Mark Two tillför något nytt. Den kan förstärka utskrifterna med kontinuerlig kolfiber, glasfiber eller kevlar, vilket kan ersätta många detaljer som egentligen hade gjorts i aluminium eller andra metaller, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Tekniken bygger på Markforgeds egenutvecklade fiberkomposit Onyx och består av en polyamid med mikroskopiska kolfiberbitar. I Mark Two används även CFF, Continuous Filament Fabrication, vilket innebär att långa trådar av kolfiber placeras parallellt med modellmaterialet Onyx, alternativt med Tough Nylon. Detta leder till att komponenten blir mångdubbelt starkare än vanliga plastdetaljer, berättar Daniel Ljungstig.

– Vi har bevakat Mark Two en tid för att se hur den mottagits i andra länder och vad slutkunder tycker om skrivaren. Innan vi bestämde oss för att ta in den, testade våra ingenjörer skrivaren utförligt för att säkerställa våra egna, högt ställda krav på användarvänlighet, driftsäkerhet och prestanda, säger Daniel Ljungstig.

Den typiska kunden är verksam i tillverkande industri och i produktutveckling inom en rad olika områden, menar Daniel Ljungstig. Det kan vara funktionella prototyper, produktionshjälpmedel som jiggar och fixturer eller lättviktiga robot-gripdon som inte får lämna märken. Framför allt lämpar den sig väl för företag i industrisektorn där det ställs extra höga krav på hög styvhet och hållfasthet.

– Vi är jätteglada över att vi har fått Markforged Mark Two och vi har många industriella kunder som behöver denna typen av skrivare, avslutar Daniel Ljungstig.

Skrivaren kommer visas upp i 3DVerkstans monter A01:72 under Underhållsmässan som äger rum 13-16 mars. 3DVerkstan har också ett showroom i centrala Stockholm dit intresserade företag kan höra av sig för tidsbokning eller demonstration.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *