Modehus eliminerar sömmar med hjälp av 3d-utskrift

En av kapporna som ingår i den nya kollektionen för Balenciagas höst- och vinterkollektion 2018.

Inför en ny höst- och vinterkollektion har modehuset Balenciaga använt en 3d-skrivare för att eliminera sömmar i jackor.

Det råder ingen tvekan om att 3d-skrivare kan vara till nytta för framtidens modeskapare. Demna Gvasalia, kreativ direktör för modehuset Balenciaga, har nyligen använt 3d-skrivare i sina kreationer. I sin kollektion för höst- och vinter 2018 kommer jackor nästan helt utan sömmar att visas upp på catwalken.

Så hur har Gvasalia gått tillväga? Genom att skanna modellernas kroppar med 3d-skanner kunder plaggen ritas upp på modellen i ett CAD-program. Detta för att uppnå de fina skräddarsömmar och den dramatiska figur på plagget som Gvasalia är känd för. Kläderna skrevs sedan ut med hjälp av en 3d-skrivare och göts till ett slags skumliknande material. För att sätta samman kreationerna, i detta fall jackorna, placerades textil av exempelvis tweed ovanpå skummet. Eftersom tyget klibbar samman med skummaterialet minimeras den manuella arbetsinsatsen.

Modellen Unia Pakhomova bär en replika av sitt eget huvud under Guccis catwalk.

– För första gången utarbetade jag passformen digitalt på en bärbar dator. Vi 3d-skannade kroppen och justerade formerna i filen, sen 3d-skrev vi dem och producerade rätt formar. Tyget trycks sätts ihop med skum innebär att det bara finns två sömmar på sidan plus vid öppningen för ärmarna, säger Demna Gvasalia i en intervju med modemagasinet Vouge.

Men Balenciaga är inte ensamma om att anamma 3d-tekniken. Den 21 februari använde Guccis designer Alessandro Michele sig av 3d-utskrifter under modehusets visning av sin höst- och vinterkollektion. Den skapade stor uppmärksamhet – då modellerna beträdde catwalken med en 3d-skriven kopia av sitt eget huvud under armen.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *