NASA skriver ut raketdelar i metall

Ingenjörer från Marshall Space Flight Center studerar deras senaste 3d-innovation.

Ingenjörerna Paul Gradl, Will Brandsmeier, Ian Johnston och Sandy Greene studerar det 3d-skrivna munstycket.

NASA använder 3d-teknik i tillverkning av munstycken till raketmotorer. En metoden som enligt NASA minskar kostnader och antalet steg i den traditionella tillverkningsprocessen.

Ingenjörer på NASA:s Marshall Space Flight Center i Alabama har utvecklat en egen additiv teknik för att tillverka munstycken till raketmotorer. Tekniken, som NASA nu patenterat och licenserat kallas för Laser Wire Direct Closeout. Tekniken använder en deponeringsprocess för energiredning för att tillverka komponenter.

Munstycket måste tåla temperaturen som förbränningsprocessen vid en avfyrning innebär.

– Motivet till bakom teknikskiftet var att utveckla en process som eliminerar flera av stegen i den traditionella tillverkningsprocessen, säger Paul Gradl, ingenjör på Marshalls Motor Components Development and Technology Branch.

För att munstycket ska klara trycket som uppstår när raketen avfyras, krävs att komponenterna kring motorn tål extrema temperaturer. Tidigare har detta automatiskt inneburit ett högre pris och en komplex tillverkning. Brandtester visar att munstycket tål förbränningskammarens höga tryck och temperaturer i mer än 1 040 sekunder.

– Det som gör utvecklingsprojektet unikt är att  vi använde tre separata och toppmoderna tillverkningsteknologier tillsammans för att bygga ett bättre munstycke, säger Preston Jones, chef för Engineering Directorate.

Se hur NASA testar sitt munstycke:

 

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *