Papperskonst kan forma framtidens bandage

 

Kirigami-mönster i gummifilm. Bild: MIT

Forskare vid universitetet MIT har inspirerats av kirigami-teknik för att skapa en elastisk film för bandage, värmedynor och bärbar elektronik. Filmen har tagits fram med hjälp av 3d-teknik och ska förbättra vidhäftning och böjbarhet. 

Forskningsingenjörer vid det amerikanska universitetet MIT, Massachussets Institute of Technology, har funnit en lösning för att behålla vidhäftningsförmåga i bandage, bärbar elektronik och värmedynor. Genom att använda kirigami-teknik, som innebär att man skär eller limmar för att öka rörligheten i ett material, har de lyckats ta fram produkter som sitter stadigt trots rörelser.

Ruike Zhao.

– Denna typ av produkter är vanliga och används ofta i vardagen. Men när du försöker fästa dem på platser som armbågar och knän vilket kräver böjningsrörelse, lossnar de lätt, säger Ruike Zhao postdoktoral medarbetare vid MIT och huvudförfattare bakom rapporten Kirigami enhances film adhesion.

För att ta fram en hållbar konstruktion började forskarna att skriva ut formar med hjälp av 3d-teknik. Därefter fylldes formarna med elastomerer, alltså en flytande gummilösning. När lösningen härdats och tagits ur formen skars snitt i den, vilket är det steg som påminner om kirigami-tekniken. Enligt forskarna ska metoden fungera oavsett om filmen är gjord av mjuk polymer eller hård metall.

– I de flesta fall gör människor snitt i en struktur för att göra den töjbar. Vi är den första gruppen som med en systematisk studie som har upptäckt att en kirigami-design kan förbättra materialets vidhäftning, säger Ruike Zhao.

För att testa filmens flexibilitet fästes en film med snitt och en utan på en persons knä. Denne fick sedan böja sitt ben ett flertal gånger. Resultatet visade att filmen med slits satt kvar efter 100 böjningar, medan den utan slits lossnade direkt. Enligt Ruike beror detta på att Kirigami-tekniken gör att filmen endast töjs ut i mitten, medan resten förblir stilla.

Kirigami-tekniken gör att bara en del av bandaget töjer sig medan det andra förblir orörligt.

– De nuvarande filmerna består enbart av elastomerer. Vi vill prova att byta till geler som kan diffundera medicin i direkt huden. Det är vårt nästa steg, säger Ruike Zhao.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *