De prisas för 3d-utskriven lampa

Vinnare Lunds universitet framtidens innovationer

Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson vann pris för sitt projekt N’Light. Här bredvid Jens Schubert som också vann pris för sitt projekt.

Lunds universitet och Sparbanken Skåne delade nyligen ut pris för framtidens innovationer. Ett av de totalt sex vinnande projekten bestod av en 3d-tillverkad lampa.

Under prisutdelningen ”Framtidens innovationer” fick tre studentprojekt och tre lärarprojekt motta totalt 200 000 kronor. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer vid universitetet. I år registrerades 85 bidrag, varav ett fåtal valdes ut för att pitcha för en namnkunnig jury.

– Det har varit inspirerande att se så många bidrag och så många riktigt bra idéer. Vi har tagit emot fler idéer än någonsin varav många visat stor innovationshöjd och kommersiella möjligheter, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

Ett av vinnarprojekten var N’light, additivt tillverkade belysningsarmaturer, av Nicklas Nilsson och Henrik Nilsson.

– LED-tekniken har skapat en problematik vad gäller traditionell tillverkning av belysningsarmaturer. Komplexiteten i produktionen har ökat och de olika versioner man måste producera i dag för att ge kunden samma valmöjligheter som med traditionella ljuskällor har ökat över tiofalt, säger Henrik Nilsson, tidigare student vid Lunds universitet.

Enligt Henrik är det just det som gör deras projekt unik, att kunden kan kontrollera utseendet på belysningsarmaturen in i minsta detalj. Eftersom den dessutom kan produceras direkt för order krävs inget distributionslager.

– Vi valde additiv tillverkning eftersom det vi vill bygga kan inte byggas med traditionella metoder. Vad gäller uppbyggnaden av våra lampor har vi en helt ny design och konstruktion. N’light är lika mycket en metod som en produkt och den ena kan inte existera utan den andra. För att vidareutveckla söker vi nu någon att arbeta med eller som vill gå på pilotprojekt, berättar Henrik Nilsson.

Vinnarna bestod av tre av lärarprojekt och tre av studentprojekt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *