AT-LAB sätter fokus på metall

laboratorium

AT-LAB har valt att fokusera på 3d-utskrifter i metalliska material.

Karlstads universitets projekt AT-LAB startar ett nytt laboratorium som ska öka kunskapen om 3d-utskrifter i metalliska material. Målet är att det ska bli en mötesplats för akademin och företag i Norra Mellansverige. 

Karlstads universitets projekt AT-LAB öppnar i april upp ett nytt laboratorium. Meningen med laboratoriet är att öka kunskapen kring 3d-utskrifter av metalliska material. Projektet finansieras av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet.

Pavel Krakhmalev, projektledare för AT-LAB.

– Syftet är att det ska vara en mötesplats mellan akademin och företag i Norra Mellansverige. Det långsiktiga målet är att implementera additiv tillverkning i regional industriproduktion, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet och projektledare för AT-LAB.

I samarbete med klusterorganisationen IUC Stål och Verkstad kommer det finnas en nära samverkan med näringslivet. Företag ska bland annat kunna använda laboratoriets resurser för att utveckla modeller i CAD-design, tillverka prototyper, delta i workshops och nätverka. Enligt Pavel Krakhmalev kommer AT-LAB ha maskiner som täcker hela produktionsprocessen.

– Nu inviger vi på AT-LAB den nya 3d-skrivaren AM400 Renishaw och blir därmed det första laboratoriet i Sverige med denna unika utrustning, säger Pavel Krakhmalev.

En del av AT-LAB:s team.

Mattias Säfström, vd på industriklustret IUC Stål och Verkstad, ser flera fördelar med projektet.

– För oss inom IUC Stål och Verkstad är det mycket betydelsefullt att vi får möjlighet att testa denna nya teknik som ligger i framkant inom vårt område. Det är en stor fördel för våra medlemsföretag att satsningen sker här i Värmland, säger Mattias Säfström.

Laboratoriet invigs på Karlstads universitet den 5 april.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *