Ny standard för Powder Bed Fusion-tekniker

Den nya standarden ska kvalitetssäkra 3d-utskrifter i metall. Foto: Wikimedia Commons

En ny internationell standard ska stödja den växande användningen av metall i additiva tillverkningsprocesser, för att säkra kvalitetsprodukter inom en rad olika industrier.

Standarden, som snart publiceras som F3303, är utvecklad av ASTM (American Society for Testing and Materials) och beskriver metoder för kvalificerande maskiner och processer med hjälp av laser eller elektronstråle Powder Bed Fusion (PBF) teknik. ASTM är den amerikanska motsvarigheten av ISO, som är en svensk standardiseringsinstitution.

I den nya standarden beskrivs även de relaterade steg som krävs för att konfigurera och styra digital data. Genom att säkerställa att processen kan ske stegvis och vara repeterbar, säkerställer standarden en viss kvalitet i slutprodukten.

ASTM International tillkännagav även nyligen ett antal nya partners – EWI, Auburn University och NASA – i samarbete med ett Additive Manufacturing Center of Excellence, som kommer att stödja utvecklingen av standarder inom området.

För mer information om ASTM International standarder för additiva tillverkningsteknologier, besök ”Global Leader in Additive Manufacturing Standards”.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *