Stratasys släpper material med hög kemisk motståndskraft

Foto: Business Wire

Ett beslag tillverkat med Antero 800NA (PEKK). Beslaget används för montering av hydraulkomponenter i en luftvinge.

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en PEKK-termoplast som enligt Stratasys ska överträffa andra termoplaster med sin höga kemiska motståndskraft. 

Stratasys släpper ett nytt material för sina produktionssystem Stratasys Fortus 450mc och 900mc. Det är en ny PEKK-termoplast, Antero 800NA, som enligt Stratasys ska klara av att utsättas för kolväten, så som bränslen och smörjmedel, liksom många syror. Materialet ska också ha en låg rökutveckling vid förbränning, vilket gör att den kan användas i slutna utrymmen och känsliga miljöer.

Fortus_450mc_1

Antero 800NA kommer att erbjudas med en initial tjocklek av 0,25 millimeter, men andra tjocklekar kommer att tillkomma.

Materialet är främst framtaget för applikationer inom bland annat flyg- rymd- och fordonsindustri och olje- och gasindustrin. Antero 800NA är den första på marknaden i raden av en planerad materialfamilj av PEKK-baserade material. För Fortus 450mc system kommer det krävas en hårdvaruuppgradering (Nylon 12CF ).

 

Vad är PEKK?

PEKK står för Eter-keton-ketonplast och tillhör gruppen delkristallina plaster. Dessa plaster mjuknar inte på samma sätt som till exempel ABS-plaster (amorf plast), utan övergår från fast till flytande form vid smältpunkten. De klarar vanligtvis belastningar vid en förhöjd temperatur bättre och är inte lika känsliga för spänningssprickbildning och kemikalieresistens som de amorfa plasterna.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *