Kampen om innovativa skor tätnar

Nike skriver att de hittat en lösning med hjälp av 3d-teknik för att göra löparskor lättare.

Amerikanska kläd- och skotillverkaren Nike lanserar löparsko med 3d-utskriven ovansida. – Det är ett lättare material och andas bättre är Nikes tidigare använda textilier, skriver Nike i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som kläd- och skotillverkaren Nike använder 3d-tekniken i framtagning av nya sportskor. Likt andra skotillverkare har företaget använt tekniken för att skriva ut till exempelvis sulor till fotbollskor. Nu har Nike valt att skriva ut skons ovansida med hjälp av 3d-tekniken SDM (Solid deposit modeling) och termoplasten TPU, som genom lager på lager bygger upp ett invecklat nät. Detta ersätter sedan de delar av löparskorna som vanligtvis består av textil.

Eluid Kipchoge är den första elitidrottaren som springer med Nike Flyprint.

Idén om den nya skon Nike Flyprint kom i samarbete med den kenyanska friidrottaren Eluid Kipchoge. Han upplevde att han inte kunde nå sin fulla potential tidsmässigt i sin löpning eftersom hans skor absorberade vatten när det regnade – vilket gjorde det tyngre att springa. Av den anledningen började Nike experimentera med 3d-tekniken för att utveckla en ovansida som inte absorberar vatten.

– Genom att använda 3d-teknik kan man undvika det friktionsmotstånd som vanligtvis uppstår mellan trådsystemen i textilier. Dessutom absorberar det inte vattnet och gör att skon blir mycket lättare att bära under löpning, skriver Nike.

I nuläget är det endast Eluid Kipchoge som får springa i Nike Flyprint. Däremot kommer Nike att sälja en begränsad upplaga av skorna via sin app under London Marathon den 22 april. Skorna kommer att säljas för cirka 5000 kronor paret.

Skornas ovansida skrivs ut med hjälp av 3d-teknik och ersätter det som tidigare tillverkades i textil.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *