EOS möter flygindustrins tuffa krav

EOS P 810 system

Det nya 3d-skrivarsystemet har en byggvolym på 700 x 380 x 380 millimeter och innehåller två lasrar, vilket möjliggör snabbare utskrifter av stora konstruktionsdelar.

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS lanserar ett nytt 3d-system för polymer samt ett nytt PEKK material. – Systemet passar alla industrier som behöver isotopa egenskaper från ett högpresterande kompositmaterial, säger Björn Björnström som är EOS Regional Manager Nordic och Baltic. 

EOS, tysk 3d-skrivarutvecklare, lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem med två lasersystem och ett nytt PEKK-material. Det nya systemet, P 810, är utvecklat tillsammans med den amerikanska flygtillverkaren Boeing för att kunna möta flygplansindustrins tuffa krav. EOS menar däremot att materialet passar för alla industrier som behöver isotopa egenskaper från ett högpresterande kompositmaterial.

För EOS kommer det nya systemet tillföra en produkt i portföljen som kan processa fler högpresterande polymer material, till skillnad från det tidigare systemet P800 som processar PEEK-material.

Björn Björnström är EOS Regional Manager Nordic och Baltic.

Björn Björnström är EOS Regional Manager Nordic och Baltic.

– Det nya systemet är det första systemet som kan processa fler högpresterande polymer material. Tekniska plaster kan till exempel ersätta metaller, med lägre densitet men motsvarande eller ibland även bättre mekaniska egenskaper samt förbättrad ekonomi, berättar Björn Björnström som är EOS Regional Manager Nordic och Baltic och utvecklar.

– Det material vi lanserar tillsammans med detta system, ALM, HT-23 är alltså ett PEKK material med inkapslad kolfiber. Detta ger en slutprodukt som förutom att den är utvecklad tillsammans med flygindustrin och är certifierad enl. FAR 25.853 gällande uv-strålning och flamskydd, säger Björn Björnström.

Anledningen till att EOS satsat på denna typen av 3d-system är, enligt Björn Björnström, att det kommer öppna nya intressanta möjligheter för industriföretag.

– Det har definitivt funnits utrymme för ett system som kan processa tekniskt avancerade polymerer och där man kan dra nytta av de fördelar additiv tillverkning ger såsom till exempel  komplexa geometrier, time to market, kundanpassningar och kostnadsfördelar. Det i samband med de mer tekniskt avancerade materialens egenskaper kommer öppna många nya intressanta möjligheter för industribolag över hela världen, säger Björn Björnström.

De nya produkterna presenterades under RAPID + TCT i Fort Worth Texas, 23-26 april.

 

Tags: , , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.