3d-teknik förfinar gamla tempeltak

3d-utskrivna koppartak täcker i dag 240 gamla tempel i Indien. Bild: The Hindu

I Indien förfinas gamla tempel med hjälp av 3d-utskrivna takplattor i koppar. Totalt har nästan 240 tempel fått den nya generationen graverade kopparplattor med hjälp av 3d-utskrift.

Diskussionen om hur långt användningen av 3d-utskrifter i byggkonstruktioner kommit pendlar fram och tillbaka. Flera i branschen är däremot enade om att produktioner av hela byggnader ligger i framtiden. Åtminstone de kommersiella lösningarna.

Men det kan vara meningsfullt att skriva ut delar till en byggnad som kan vara svåra att tillverka på andra sätt. Nedan är ett utdrag ur en artikel i den indiska tidningen The Hindu, där de visar hur de med hjälp av 3d-utskrifter i metall skapat dekorativa takplattor i koppar till ett gammalt tempel.

Redigerat utdrag ur The Hindu:

Efter att användning av metall i byggkonstruktioner gått över till rostfritt stål och aluminium under de senaste 50 åren, gör nu de traditionella metallerna comeback. Brons och koppar kommer in på marknaderna i nya inkarnationer och skrivs exempelvis ut med 3d-teknik för upprustning av tempeltak. Totalt har nästan 240 tempel fått den nya generationen graverade kopparplattor med hjälp av 3d-utskrift.

– Denna nya teknik har revolutionerat templets arkitektur säger M. Shivaprasad, en kopparsmed i Govardhan Metalworks.

– När jag undersökte den 3-400 år gamla kopparbeklädnaden i templet fann jag att de inte hade graverings- eller kilegenskaper. De sys på träbjälkarna och tillåter vatten att strömma in genom åren. Vissa tempelförvaltningar har valt att måla dem med en skyddande färg som gjorde taken tråkiga att titta på.

Koppar, trä, sten, silver och guld används i templen eftersom de anses vara material i naturens renaste form.

– New Age tempelarkitekter råder myndigheter och samhällen om hur man gör templen estetiskt tilltalande, lätta att underhålla och samtidigt hållbara. Ett tempel som gick igenom en takrenovering är Shantadurga templet i Goa, säger tempelarkitekten Vasudeva Acharya.

Neelesh, en mekanisk ingenjör som arbetar med 3d-skrivare på Govardhan Metals i Mangaluru säger:

– De 3d-utskrivna takplattorna är korrekta in i minsta millimeter. Jag säger inte att de stora hantverkarna från den tidigare eran var sämre, men i modern tid behöver vi stora volymer under kort tid och det är här tekniken spelar en avgörande roll.

Du kan läsa originalartikeln här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *