Labb ska lyfta företagen

Från vänster: Åsa Fast-Berglund, docent Chalmers, Madeleine Olsson Eriksson, Stenastiftelsen, Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, Johan Stahre, professor Chalmers, Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister och Doris Schröcker, strategiansvarig Research and Innovation vid EU-kommissionen.

Stena Industry Innovation Lab är Chalmers Tekniska Högskolas nya satsning på industriell digitalisering. Hit ska små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

I de gamla bibliotekslokalerna på Chalmers Tekniska Högskola på Lindholmeni centrala Göteborg öppnades nyligen dörrarna upp till Stena Industry Innovation Lab. Hit ska både små och stora företag kunna komma för att testa eller utveckla ny teknik.

– Allt fler företag flyttar hem sin tillverkning till Sverige och Stena Industry Innovation Lab gör nu det steget ännu lättare att ta. Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma med vårt att arbete för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister höll delvis i invigningen av det nya laboratoriet.

Lokalerna på 1000 kvadratmeter innehåller bland annat industrirobotar, produktionsstyrning, molntjänster och 3d-skrivare.

– Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering tillsammans med Åsa Fast-Berglund.

21 miljoner kronor har satsats för att bygga upp det nya laboratoriet och det ingår i EU-kommissionens nätverk av testbäddar för industriell digitalisering och industri 4.0. Du kan läsa mer om laboratoriet på Chalmers hemsida

– Vi vill sätta människan i centrum och få robotar, 5G, molntjänster, VR och AR att skapa flexibilitet för montörer, operatörer och utvecklare, och stödja kreativ problemlösning, säger Åsa Fast-Berglund, docent och projektledare för Stena Industry Innovation Lab.

Illustration över laboratoriets olika stationer. Bild: Chalmers Tekniska Högskola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *