ExOne möjliggör komplexa metalldelar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 september 2013

exone_cast

ExOne är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på lösningar för gjutformar som används inom metallgjutning. Företaget har flera additiva system där man bygger upp gjutformar i material som sand och keramik som sedan används för traditionell metallgjutning.

Fördelen med att tillverka dessa gjutformar additivt är dels flexibiliteten i de komponenter du ska gjuta, dels komplexiteten som den additiva uppbyggnaden medger. ExOne har en av världens största byggkammare för denna typ av teknik, upp till 1800 x 1000 x 700 millimeter.

Företaget arbetar även hårt med att kontinuerligt få ut nya material. Två av de senast tillkomna materialen är kiselkarbid och volfram. Fördelen med kiselkarbid är att materialet tåler högre temperaturer, är tåligare och väger mindre än nickel- och titanlegeringar som ofta används för jetmotorkomponenter.

När det gäller volfram samarbetar ExOne med prototypleverantören rp+m. En viktig konsekvens av att använda denna metall i AM-världen är att den kan ersätta bly, som är giftigt. Volfram har dubbelt så hög densitet jämfört med bly, vilket bland annat innebär att väggtjocklekar på AM-tillverkade komponenter kan vara 4-50 procent tunnare. Med Exones M-Flex-maskin ska rp+m kunna använda volfram som ett alternativ till bly i flera olika applikationer.

AM-Dagen den 19 september kommer David Stevenson på ExOnes europeiska kontor att förklara hur företagets teknik fungerar närmare samt gå igenom tjänste- och produktportföljen. Han beskriver också i flera kundfall hur tekniken används inom industrier som fordon och flyg för att producera skarpa metallkomponenter.

Läs vidare

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Meltio tar sikte på industrin med nya M600

Meltio har utvecklat en ny generation 3D-skrivare för metall, M600, som ska locka den breda tillverkningsindustrin att anamma additiv tillverkning.
m600_workspace-scaled-1

Metallkit nu även för S7-modellen

Ultimakers Metal Expansion Kit har tidigare funnits tillgängligt för modellen S5. Nu kan även användare av S7:an printa metalldelar med detta tillägg.
um-metalfff-expansionkit-ecosystem-scaled

Startup får pris för innovativ metallskrivare

Procada från Trollhättan har utvecklat en 3D-skrivarteknik som bland annat gör det möjligt att printa produkter i lättviktsmetall. För detta har de fått pris som Årets startup.
Almir-Heralic-medgrundare-Procada-kalibrerar-ett-3D-skrivarverktyg-som-sitter-pa-en-industrirobot.-Foto-Jimmy-Delwer

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi