
På tekniksajten ReadWriteWeb skriver man att en bidragande orsak till den starka tillväxten inom 3D-print är utvecklingen inom hårdvara som är baserad på öppen källkod.
Hårdvara som bygger på öppen källkod är likt sin programvarumässiga motsvarighet inte rättighetsskyddad, utan kan användas fritt av alla. Den kan köpas i form av färdiga produkter eller som komponenter och bitar som man själv bygger ihop och kopplar samman med andra komponenter. Som en fjärrutlösare till en kamera, till exempel, eller en radiostyrd bil.
Det italienska ingenjörsprojektet Arduino har utmynnat i ett mikrokontrollbord med samma namn. Detta kontrollbord kan styra och reagera på inkommande signaler och skicka signaler vidare till andra mekaniska delar för att utföra en viss handling. Det är själva hjärtat i en produkt. Gränssnitt för användare kan göras via smartphone, webbläsare, Ipad med mera. Hårdvaran, och den tillhörande programvaran, är helt öppen och alla specar kan laddas ner gratis från Arduinos webbplats. Här går det också att beställa en färdigmonterad Arduino eller komponenterna om du vill bygga själv.
Arduino är en viktig produkt för alla de som drömmer om att få bygga sina egna prylar. Det finns en uppsjö av olika projekt på Kickstarter, en webbplats där entreprenörer kan lägga upp idéer som behöver finansiering.
Kopplingen till 3D-skrivare ligger främst i själva färdiggörandet och i prototyputvecklingen. Produkter behöver både skal och manuella gränssnitt och med en 3D-printer i hemmet kan ett gäng hobbyingenjörer färdigställa sina egna prylar. Det är ungefär på detta stadium som dessa gör-det-själv-prylar befinner sig. Några produkter har kommersialiserats och säljs via webbutik, andra ligger fortfarande och väntar på crowdsourcat investeringskapital via Kickstarter. Men oavsett var denna subkultur befinner sig idag så kommer den att påverka utvecklingen framöver inom 3D-printvärlden.