Hemmasnickrarna driver på utvecklingen

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 juli 2012
Bild från www.arduino.cc.

På tekniksajten ReadWriteWeb skriver man att en bidragande orsak till den starka tillväxten inom 3D-print är utvecklingen inom hårdvara som är baserad på öppen källkod.

Hårdvara som bygger på öppen källkod är likt sin programvarumässiga motsvarighet inte rättighetsskyddad, utan kan användas fritt av alla. Den kan köpas i form av färdiga produkter eller som komponenter och bitar som man själv bygger ihop och kopplar samman med andra komponenter. Som en fjärrutlösare till en kamera, till exempel, eller en radiostyrd bil.

Det italienska ingenjörsprojektet Arduino har utmynnat i ett mikrokontrollbord med samma namn. Detta kontrollbord kan styra och reagera på inkommande signaler och skicka signaler vidare till andra mekaniska delar för att utföra en viss handling. Det är själva hjärtat i en produkt. Gränssnitt för användare kan göras via smartphone, webbläsare, Ipad med mera. Hårdvaran, och den tillhörande programvaran, är helt öppen och alla specar kan laddas ner gratis från Arduinos webbplats. Här går det också att beställa en färdigmonterad Arduino eller komponenterna om du vill bygga själv.

Arduino är en viktig produkt för alla de som drömmer om att få bygga sina egna prylar. Det finns en uppsjö av olika projekt på Kickstarter, en webbplats där entreprenörer kan lägga upp idéer som behöver finansiering.

Kopplingen till 3D-skrivare ligger främst i själva färdiggörandet och i prototyputvecklingen. Produkter behöver både skal och manuella gränssnitt och med en 3D-printer i hemmet kan ett gäng hobbyingenjörer färdigställa sina egna prylar. Det är ungefär på detta stadium som dessa gör-det-själv-prylar befinner sig. Några produkter har kommersialiserats och säljs via webbutik, andra ligger fortfarande och väntar på crowdsourcat investeringskapital via Kickstarter. Men oavsett var denna subkultur befinner sig idag så kommer den att påverka utvecklingen framöver inom 3D-printvärlden.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212