Stark tillväxt visar undersökning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 augusti 2012

Enligt amerikanska Global Industry Analysts kommer den globala 3D-printmarknaden att vara värd närmare tre miljarder dollar år 2018. Det visar en ny undersökning från företaget.

3D-tekniken har nu nått ett stadium där digitala modeller kan återskapas i fysisk skepnad, som komponenter eller prototyper, menar man. Allt billigare skrivarmodeller har skapat bredd i användningsområdena, som idag spänner mellan flyg- och bilindustri, till skor och smycken.

Under de kommande åren kommer tekniken att fortsätta att utvecklas och göra det möjligt att använda metaller, inklusive ädelmetaller som guld och silver. Dessutom kommer billiga tekniker att kunna utvecklas för 3D-printning av material som papper och plaster.

Ytterligare ett tillväxtområde är medicin, där 3D-printtekniker kan komma att användas för att skriva ut skelettdelar som behövs bytas ut, som höftkulor och käkben.

Geografiskt sett är USA den största marknaden för 3D-printning. Med en stor del av produktionen förlagd till utvecklingshländer finns det potential för att flytta hem viss produktion, i synnerhet ondemand-produkter, och printa dessa produkter lokalt istället.

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1