Enligt amerikanska Global Industry Analysts kommer den globala 3D-printmarknaden att vara värd närmare tre miljarder dollar år 2018. Det visar en ny undersökning från företaget.
3D-tekniken har nu nått ett stadium där digitala modeller kan återskapas i fysisk skepnad, som komponenter eller prototyper, menar man. Allt billigare skrivarmodeller har skapat bredd i användningsområdena, som idag spänner mellan flyg- och bilindustri, till skor och smycken.
Under de kommande åren kommer tekniken att fortsätta att utvecklas och göra det möjligt att använda metaller, inklusive ädelmetaller som guld och silver. Dessutom kommer billiga tekniker att kunna utvecklas för 3D-printning av material som papper och plaster.
Ytterligare ett tillväxtområde är medicin, där 3D-printtekniker kan komma att användas för att skriva ut skelettdelar som behövs bytas ut, som höftkulor och käkben.
Geografiskt sett är USA den största marknaden för 3D-printning. Med en stor del av produktionen förlagd till utvecklingshländer finns det potential för att flytta hem viss produktion, i synnerhet ondemand-produkter, och printa dessa produkter lokalt istället.