Militära labb i Afghanistan

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 24 augusti 2012

Den amerikanska armén kommer att skeppa 3D-printlabb till Afghanistan. Varje labb är inrett i en container och innehåller utrustning för 2,8 miljoner dollar.

Den främsta användningen sägs vara att ta fram och modifiera verktyg och vapen på slagfältet. Enheten som ansvarar för dessa labb heter Rapid Equippin Force, REF, och deras uppgift är att se till att soldaterna har det senaste och det bästa i material- och vapenväg för den situation de befinner sig i. De ska också se till att få bort eventuella hårdvarubuggar i vapen och verktyg.

Problemet tidigare har varit att det tagit så lång tid att få till ändringar, ibland ett par månader från det att ett fel rapporteras. Med ett labb kan man printa ut reservdelar relativt omgående.

De verktyg som ingår är 3D-skrivare, CNC-fräs, plasmaskärare, sågmaskiner, magnetborrmaskin och svets.

[youtube height=”400″ width=”600″]http://www.youtube.com/watch?v=fsUWsmfeR_U[/youtube]

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212