3D – mellan science fiction och plastextrudering

Det är svårt att tänka sig någon modern teknik med starkare doft av science fiction än 3D-printing. Dels genom tillämpningarna inom medicin och högteknologisk industri, dels genom kittlande framtidsscenarier om att hämta ett digitaliserat verktyg i Stockholm, och värpa fram en kopia, i metall, gummi och komposit hos en behövande mekaniker i inre Mongoliet. Vi har väl aldrig tidigare varit närmare science fiction-filmernas ”teleporter” – fantasimaskinen som överför fysiska saker och människor från ett ställe till ett annat. Beam, me up, Scotty. Och 3D-teknikens futuristiska tillämpningar är otaliga och brukar i flämtande ordalag presenteras i t.ex. tidningen Wired.

Samtidigt finns här ett enormt glapp till den svenska 3D-vardagen. Där handlar det oftast om att generera prototyper på enklare, snabbare och mer kostnadseffektiva sätt, eller göra maskindelar med komplicerad geometri. Och när det gäller 3D-produkter direkt till konsumenter är utbudet ännu påfallande ynkligt. Oftast handlar det om en svindyr bröllopstårta eller möjligheten att få sin avatar eller favoritfigur i dataspelen genererad som docka. Därutöver har vi alla enkla, billiga skrivare som nu forsar ut på marknaden – en lösning som letar efter sitt problem. 3D-världen svävar någonstans mellan Star Trek och plastextrudering.

Där någonstans vill vi på AGI:s nya nyhetssajt 3DP komma in. Som ett försök att överbrygga klyftan mellan svindlande visioner till den svenska vardagens kommersiella och tekniska verklighet. Det handlar alltså om att fylla glappet mellan visioner om att skriva ut fungerande mänskliga hjärtan till verklighetens möjligheter att med en hemmaprinter kunna skriva ut…en egen smörkniv.

Men det handlar också om att bereda vägen för vad som faktiskt på sikt kan medföra en revolution inom tillverkningsindustrin, och möjligen snart även för konsumenters valmöjligheter och köpbeteenden. Envar sin egen Clas Ohlson, kanhända.

Tusen aspekter finns att bevaka, popularisering av CAD-verktygen, utmaningar inom miljö- och säkerhetsfrågor, materialutveckling, jämförelse mellan de olika skrivarnas funktionalitet, prissättning av material och printers, tvistefrågor inom juridik, patent och piratverksamhet. Än så länge hanteras dessa frågor inom skilda branscher, med skilda behov och perspektiv på vad som är väsentligt, arkitektkontor, medicin, kirurgi, avancerad industriteknik, reklambransch, mode- och smycketillverkning samt i alla fall en gnutta personaliserad konsumentproduktion. Om additiv 3D-tillverkning ska betraktas som en bransch så är det alltså en ytterst spretig sådan. På 3DP.se vill vi framför allt bevaka verkligheten, teknikutvecklingen och framväxande kommersiella tillämpningar – men också låta oss inspireras av de mer högflygande visionerna. De ger bränsle åt den utvecklingen i vardagen.

Tekniken är i sig lika enastående som fascinerande, och vi är i alla fall helt klara över en sak: utvecklingen kommer att ta helt andra vägar än vi idag föreställer oss. Välkommen med på resan.

Paul Frigyes,
sajtmeister, 3DP.se

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: