3D – mellan science fiction och plastextrudering

Det är svårt att tänka sig någon modern teknik med starkare doft av science fiction än 3D-printing. Dels genom tillämpningarna inom medicin och högteknologisk industri, dels genom kittlande framtidsscenarier om att hämta ett digitaliserat verktyg i Stockholm, och värpa fram en kopia, i metall, gummi och komposit hos en behövande mekaniker i inre Mongoliet. Vi har väl aldrig tidigare varit närmare science fiction-filmernas “teleporter” – fantasimaskinen som överför fysiska saker och människor från ett ställe till ett annat. Beam, me up, Scotty. Och 3D-teknikens futuristiska tillämpningar är otaliga och brukar i flämtande ordalag presenteras i t.ex. tidningen Wired.

Samtidigt finns här ett enormt glapp till den svenska 3D-vardagen. Där handlar det oftast om att generera prototyper på enklare, snabbare och mer kostnadseffektiva sätt, eller göra maskindelar med komplicerad geometri. Och när det gäller 3D-produkter direkt till konsumenter är utbudet ännu påfallande ynkligt. Oftast handlar det om en svindyr bröllopstårta eller möjligheten att få sin avatar eller favoritfigur i dataspelen genererad som docka. Därutöver har vi alla enkla, billiga skrivare som nu forsar ut på marknaden – en lösning som letar efter sitt problem. 3D-världen svävar någonstans mellan Star Trek och plastextrudering.

Där någonstans vill vi på AGI:s nya nyhetssajt 3DP komma in. Som ett försök att överbrygga klyftan mellan svindlande visioner till den svenska vardagens kommersiella och tekniska verklighet. Det handlar alltså om att fylla glappet mellan visioner om att skriva ut fungerande mänskliga hjärtan till verklighetens möjligheter att med en hemmaprinter kunna skriva ut…en egen smörkniv.

Men det handlar också om att bereda vägen för vad som faktiskt på sikt kan medföra en revolution inom tillverkningsindustrin, och möjligen snart även för konsumenters valmöjligheter och köpbeteenden. Envar sin egen Clas Ohlson, kanhända.

Tusen aspekter finns att bevaka, popularisering av CAD-verktygen, utmaningar inom miljö- och säkerhetsfrågor, materialutveckling, jämförelse mellan de olika skrivarnas funktionalitet, prissättning av material och printers, tvistefrågor inom juridik, patent och piratverksamhet. Än så länge hanteras dessa frågor inom skilda branscher, med skilda behov och perspektiv på vad som är väsentligt, arkitektkontor, medicin, kirurgi, avancerad industriteknik, reklambransch, mode- och smycketillverkning samt i alla fall en gnutta personaliserad konsumentproduktion. Om additiv 3D-tillverkning ska betraktas som en bransch så är det alltså en ytterst spretig sådan. På 3DP.se vill vi framför allt bevaka verkligheten, teknikutvecklingen och framväxande kommersiella tillämpningar – men också låta oss inspireras av de mer högflygande visionerna. De ger bränsle åt den utvecklingen i vardagen.

Tekniken är i sig lika enastående som fascinerande, och vi är i alla fall helt klara över en sak: utvecklingen kommer att ta helt andra vägar än vi idag föreställer oss. Välkommen med på resan.

Paul Frigyes,
sajtmeister, 3DP.se

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: