3D - mellan science fiction och plastextrudering

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 21 september 2012

Det är svårt att tänka sig någon modern teknik med starkare doft av science fiction än 3D-printing. Dels genom tillämpningarna inom medicin och högteknologisk industri, dels genom kittlande framtidsscenarier om att hämta ett digitaliserat verktyg i Stockholm, och värpa fram en kopia, i metall, gummi och komposit hos en behövande mekaniker i inre Mongoliet. Vi har väl aldrig tidigare varit närmare science fiction-filmernas ”teleporter” – fantasimaskinen som överför fysiska saker och människor från ett ställe till ett annat. Beam, me up, Scotty. Och 3D-teknikens futuristiska tillämpningar är otaliga och brukar i flämtande ordalag presenteras i t.ex. tidningen Wired.

Samtidigt finns här ett enormt glapp till den svenska 3D-vardagen. Där handlar det oftast om att generera prototyper på enklare, snabbare och mer kostnadseffektiva sätt, eller göra maskindelar med komplicerad geometri. Och när det gäller 3D-produkter direkt till konsumenter är utbudet ännu påfallande ynkligt. Oftast handlar det om en svindyr bröllopstårta eller möjligheten att få sin avatar eller favoritfigur i dataspelen genererad som docka. Därutöver har vi alla enkla, billiga skrivare som nu forsar ut på marknaden – en lösning som letar efter sitt problem. 3D-världen svävar någonstans mellan Star Trek och plastextrudering.

Där någonstans vill vi på AGI:s nya nyhetssajt 3DP komma in. Som ett försök att överbrygga klyftan mellan svindlande visioner till den svenska vardagens kommersiella och tekniska verklighet. Det handlar alltså om att fylla glappet mellan visioner om att skriva ut fungerande mänskliga hjärtan till verklighetens möjligheter att med en hemmaprinter kunna skriva ut…en egen smörkniv.

Men det handlar också om att bereda vägen för vad som faktiskt på sikt kan medföra en revolution inom tillverkningsindustrin, och möjligen snart även för konsumenters valmöjligheter och köpbeteenden. Envar sin egen Clas Ohlson, kanhända.

Tusen aspekter finns att bevaka, popularisering av CAD-verktygen, utmaningar inom miljö- och säkerhetsfrågor, materialutveckling, jämförelse mellan de olika skrivarnas funktionalitet, prissättning av material och printers, tvistefrågor inom juridik, patent och piratverksamhet. Än så länge hanteras dessa frågor inom skilda branscher, med skilda behov och perspektiv på vad som är väsentligt, arkitektkontor, medicin, kirurgi, avancerad industriteknik, reklambransch, mode- och smycketillverkning samt i alla fall en gnutta personaliserad konsumentproduktion. Om additiv 3D-tillverkning ska betraktas som en bransch så är det alltså en ytterst spretig sådan. På 3DP.se vill vi framför allt bevaka verkligheten, teknikutvecklingen och framväxande kommersiella tillämpningar – men också låta oss inspireras av de mer högflygande visionerna. De ger bränsle åt den utvecklingen i vardagen.

Tekniken är i sig lika enastående som fascinerande, och vi är i alla fall helt klara över en sak: utvecklingen kommer att ta helt andra vägar än vi idag föreställer oss. Välkommen med på resan.

Paul Frigyes,
sajtmeister, 3DP.se

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage