”Knäckfrågan för 3d: Att kunna blanda material”

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 21 september 2012
Kalle Grennfalk, Solidmakarna, Stockholm.

3DP I SVERIGE: Kalle Grennfalk, säljare på Solidmakarna i Stockholm levererar 3d-skrivare till konstruktörer, industridesigners, skolor och innovatörer.

Vilka områden i samhället tror du kommer att påverkas mest av 3d-print?
– I första hand designers och arkitekter, alla som vill korta vägen från idé och skiss till marknad och den processen kommer att bli allt kortare. Med tiden kommer också konsumentprodukter att påverkas, med fler möjligheter att få reservdelar utskrivna on-demand. Jag tror inte att 3D-skrivarna kommer att slå igenom brett som hemmaprodukter, men däremot kommer väldigt många att ha tillgång till dem.

Varför tror du inte att 3d-prinnting kommer att slå igenom som en hemmaprodukt snart?
– Billigaste skrivarna ligger lite under 15 000 kronor, det kan i och för sig en privatekonomi klara, men frågan är om man får tillräcklig nytta av att själv ha en skrivare hemma med så begränsad kapacitet som det då är frågan om.

Vilka besvikelser kan vi vänta oss?
– Det begränsade utbudet av material, kanske. Det utvecklas förstås hela tiden, men begränsar vad man kan göra.

Massproduktion dominerar de viktiga industrierna idag, tror du ändå att den tidskrävande 3d-print-tekniken kan bli kommersiellt betydelsefull?
– Ja, det tror jag nog. Alla vill väl ha sin egen touch på sina prylar, och nu kan man få det med 3d-print-tekniken.

Vilka material kommer att vara viktigast i utvecklingen?

– Det viktigaste blir nog inte bruket av enskilda material. utan de möjligheter som uppstår med att blanda olika material i utskrifterna. Där uppstår ju väldigt spännande produkter.

Kommer 3d-print att hota andra branscher som lever på patenterade produkter på samma sätt som internet hotar mediebranschens affärsmodeller?
– Jag tror inte det. Vi är ändå långt tills du kan printa ut dina egna Nike-skor.

Kan Sverige spela någon roll i utvecklingen?
– Absolut. Det finns svenskar som bygger egna små 3d-skrivare idag, och ett svenskt företag som tillverkar skrivare, så det sker redan.

Vad tycker du är den viktigaste frågan att behandla under en svensk 3d-print-konferens?
– Material, skulle jag säga. Folk har rätt avancerade önskemål om att blanda olika material, och det är viktigt att sprids kunskap om vad som faktiskt är möjligt, och vad som kan bli det framöver. Användarna av 3d-skrivare bör veta vad som är möjligt att göra i 3d, men även vi som levererar maskiner behöver få bättre kunskap om vilka behov som är viktiga för användarna.

Läs vidare

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Trio utvecklar AM för försvarsapplikationer

Svenska maskintillverkaren Freemelt har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Saab Dynamics och Linköpings universitet utveckla additiv tillverkning som riktar sig specifikt till försvarsindustrin.
IMG_5084-scaled-e1669812648345

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage