”Vår utmaning: sätta kundernas fantasi i rörelse”

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 17 oktober 2012


3DP I SVERIGE: – 3D-skrivarna har lett till radikalt kortade processer för konstruktion och design. Men själv tror jag att den stora explosionen på marknaden kommer när det finns CAD-program som är lättanvända även för vanligt folk. Det säger Nikolaj Farrell, projektledare på ABA Kopiering i Stockholm.

Den rikstäckande kopieringsjätten ABA har rötterna fast förankrade i den grafiska branschen. Det innebär att produktionen länge handlat om utskrifter i två dimensioner – att överföra tryckfärg till underlag av olika material och storlekar. Men för fyra år sedan valde man att också köpa in skrivare för 3D-utskrifter i kompositmaterial. Det ledde bland annat till att man fick nya typer av kunder.

– Industridesigners är en kundkategori som vi tidigare inte haft mycket kontakt med. Men när vi började erbjuda 3D-produkter började de allt oftare att söka upp oss, berättar Nikolaj Farrell, dataingenjör på ABA i Stockholm.

I sitt huvudkontor i Wennergren-centret i Stockholm har ABA idag två pulverskrivare från ZCorp som genererar 3D-produkter i ett kompositmaterial.

Nikolaj Farrell visar oss prov på flera artskilda produkter, en schampoflaska, en modell av ett kontorshus, och – kanske mest fantasieggande – en produkt som är utskriven i ett stycke men där ett flertal rörliga kugghjul griper in i varandra.

– Ingenting på den här testprodukten med rörliga kugghjul är monterade i efterhand. Det ger en antydan om vilka möjligheter som finns. Jag är övertygad om att efterfrågan kan växa stort. Även om de enskilda produkterna kan några tusenlappar att ta fram med 3D blir det ofta mycket billigare att skriva ut testprodukter på någon vecka i Sverige än att skicka dem till Kina för konventionell produktion och sedan tillbaka.

Men det finns flera pusselbitar som måste på plats innan branschen lyfter på allvar, menar Nikolaj Farrell. Idag har ABA fyra-fem förfrågningar per vecka, som körs i företagets två maskiner. Men under ABAs tid med 3D-print har priset inte sjunkit märkbart på utskrifterna.

– Jag antar att priserna sjunker när de billiga skrivarna sprider sig. Nyligen läste jag att det nu erbjuds en skrivare för runt 10 000 kronor, och sådant tror jag kan göra att prisbilderna förändras.

Men för Nikolaj Farrell hindras efterfrågan inte i första hand av priset på utskrifterna – utan om tillgången till enkla CAD-program.

– CAD-programmen är ofta komplexa. Inom industrin klarar man det där, men vanliga användare har inte den vanan. När det blir riktigt lätt och billigt att ta fram originalfigurer, då tror jag att fler upptäcker tekniken och börjar använda den på bred front. Nu finns till exempel programmet Google Sketchup, det är lättanvänt och kanske kan bli lite av en standard. Sådana produkter kan sätta fart på utvecklingen, säger Nikolaj Farrell.

Själv har han också laddat ner en liten CAD-modell av en rymdfärja som fanns tillgänglig på NASAs hemsida och han kunde skriva ut som modell från ABAs skrivare.

Vad skulle han då helst önska sig av materialutvecklingen?

– Möjligheterna att kunna styra och anpassa materialets egenskaper till olika produkter. Nu bygger de olika 3D-teknikernas skrivare på skilda material, och de kan sällan kombineras. En skrivare som till exempel kunde hantera både pulverkomposit och metall vore spännande, säger han.

3D-tekniken bärs också fram av sin ostridiga karaktär av science fiction, och även om vardagens beställningar på ABA är betydligt mer jordnära är idéerna om framtiden viktiga som drivkraft:

– Det är klart att vi inte vet hur det här kommer att utvecklas och hur snabbt det går, bara att det kommer att hända mycket. Själv tror jag inte att de enkla hemskrivarna på många år kommer att kunna bli så avancerade att de blir användbara för vardagens behov. Jag tror snarare att det kommer att uppstå butiker på nätet där man kan beställa individuellt anpassade produkter, som sedan skrivs ut i avancerade skrivare i copy-shops, som sen levererar produkten till kunderna.

Och för Nikolaj Farrell handlar dagens mer näraliggande marknad, med deras marknad för modeller och prototyper, inte bara om att vänta på ny teknik:

– Nej, den största uppgiften just nu är nog att sprida kunskap – och få kundernas fantasi i rörelse.

Läs vidare

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF

En heldag om 3D-printad elektronik

Onsdagen den 9 oktober arrangerar RISE och Nano Dimension ett gemensamt event om 3D-printad elektronik på Home of Organic and Printed Electronics (HOPE/NOSP) i Norrköping.
electronics-4972649_1280

GKN Aerospace utökar sin produktionskapacitet

GKN Aerospace expanderar sin befintliga anläggning i Trollhättan för att möta en ökad efterfrågan på flygmotorkomponenter inom flygindustrin.
Fotograf Jukka Lamminluoto, GKN Aerospace

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF