Efter Sveriges 3DP-premiär…

Vädrets makter ville inte att vi skulle hålla Sveriges första konferens om additiv tillverkning – 3DP-dagen – i Kista utanför Stockholm den 5 december. Lyckligtvis fick vädrets makter inte bestämma, och mitt bestämda intryck är att de flesta tycker som jag: det blev en intressant konferens med påfallande varm stämning. Vi fick känna på den oerhörda bredd teknikens tillämpningar har. Vi fick klämma på produkterna, höra på kunniga föredragshållare från Sverige, USA och Frankrike, och fick en Skypeföreläsning från Lasse Rännar som var insnöad i Östersund men långt i från insnöad i sin tekniska kompetens. Tekniken överlistade därmed vädret och det enda som egentligen saknades var någon som kunde printa ut en 3D-kopia av Lars Rännar att ställa i föredragssalen i Stockholm.

Denna tekniks bredd är både fascinerande och förvirrande i sina olika gestalter.
1. Som prototypmetod: en beprövad industriell teknik i stabil utveckling.
2. Som högteknologisk produktionsmetod för serietillverkning: en avancerad teknik som just fått sitt genombrott.
3. Som utskrifter-direkt-till-konsument-tillämpning: en innovativ, udda marknad och rörelse i sin knoppning.
4. Som hemmaprinter-flora: en marknad som exploderar, omsätter stora pengar och just nu är den som driver marknaden och intresset…

Det är fantastiskt att få ha varit med i en period med vad som ser ut att bli ännu en teknik med kraft att få radikal inverkan på samhälle och industri. För mig är det tredje gången. På åttiotalet var det inte 3DP utan DTP, desktop publishing – som gjorde att man kunde göra professionell trycksaksproduktion från det egna skrivbordet. Till en början avfärdades desktop-tekniken av proffsen som leksaker. Ett drygt decennium senare hade två yrkeskategorier, sättare och reprografer, i princip eliminerats. Sådan ny teknik är alltså inte bara positiv för alla.

På 90- och 00-talen slog internet igenom på bred front. Det ledde till den stora kris som de traditonella  medierna, framför allt tryckta, nu genomlider. Sociala medier och internet har demokratiserat det offentliga samtalet men också gjort det svårt att alls ta betalt för journalistik.

Och nu är det alltså dags för 3D-printning. Bara själva begreppet är kontroversiellt. Kenny Johansson, från Acron Form i Anderstorp höll en av 3DP-dagens mest konkreta och uppskattade föredrag. Han menar att begreppet 3D printing bör skrotas om man ägnar sig åt professionell tillverkning. Då bör man använda begreppet “additive manufacturing”, eller på svenska: additiv tillverkning. Varför? För att 3D Printning är de billiga konsumentprintrarnas begrepp och amatörernas fält bör skiljas från yrkesanvändarnas, menar Johansson.

Kanske det. Eller inte. För det kanske mest spännande med tekniken är ju just det att den kan demokratisera själva produktionen av produkter. Därför har de små konsumentprintrarna – som i och för sig ännu mest gör små kul plastbitar – potential att få stor inverkan på hur och vem som tillverkar sakerna i vår vardag. Professionella additiva tillverkare kommer säkert att kunna utnyttja sin kompetens att leda utvecklingen, men de alltmer avancerade småprintrarna kommer också att påverka yrkeslivets tillverkning. Det är detta som gör att tidningar som många internationella medier under hösten 2012 beskrivit tekniken med additiv tillverkning som en central kraft i vad som en kommande tredje industriell revolution. Och här kommer gränserna mellan tillverkande företag med stor yrkeskunskap och hobbytillverkare att bli alltmer luddig. Är det något vi bör lära oss av revolutionerna inom desktop publishing och internet så är det detta: underskatta inte teknikens snabba utveckling och underskatta inte förändringskraften när tekniken sprids till amatörer.

Vilka begrepp som kommer att bli standard i de olika segmenten, och hur utvecklingen kommer att ta form vet vi förstås inte än. Oavsett vilka begrepp, metoder och material som kommer att ta ledningen får vi hoppas att det blir fler 3DP-dagar i Sverige framöver.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: