Johan Lidström: ”Snabbhet från tanke till produkt avgörande”

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 31 oktober 2012

3DP I SVERIGE: Med ökat materialutbud ökas också marknaden. Det menar Johan Lidström på printerleverantören Signcom i Bollebygd.

 Kan du berätta hur du kom in i branschen?

– Jag har en bakgrund inom maskinteknik, med bland annat flygteknik och medicinteknik. Det gjorde att jag år 2008 fick erbjudande att jobba för Signcom och eftersom de hade kunder i många olika branscher tvekade jag inte.

Har du exempel på konkreta problem som dina kunder kunnat lösa med 3D-print?

– Ja, det finns finns inom de flesta branscher. Rent allmänt handlar det om att ”tid till marknad” en avgörande faktor idag, att snabbt kunna gå från en tanke eller koncept till prototyp. Eller att enkelt kunna verifiera och säkerställa sin produkt eller applikation innan man går vidare. Men även kortare serietillverkning av detaljer som inte varit lönsam med traditionell teknik kan bli det med additiv teknik.

Ni säljer skrivare från Objet, vad är speciellt med den tekniken?– Objets 3d-skrivare arbetar med Polyjettekniken. I princip kan man säga att det är en bläckstråleskrivare som bygger tunna lager i diverse plaster som sedan UV-härdas. Hög precision och gör det möjligt att använda flera olika material i samma utskrifter är några av fördelarna.

Vilka områden i samhället tror du kommer att påverkas mest av tekniken?

– Vi ser en stor tillväxt på de flesta marknader, särskilt med många billigare maskiner. Men personligen tror jag inte att vi inom närmaste tiden kommer att se en liten printer i varje hem där folk skriver ut sina egna soppslevar eller reservdelar. Inom seritillverkningen ser vi också stark tillväxt.

Vilka är de största hindren för att 3d-printning ska få brett genomslag?

– Vet inte om det finns så många. Det växer otroligt snabbt och går ner i åldrar och i bredare grupper av användare. Maskin och materialutvecklingen går också raskt fram.

Vilka material kommer att vara viktigast i utvecklingen?

– Svår fråga, men det är stor efterfrågan på de material som mest liknar de kommersiella och traditionella tillverkningsmaterial eller till och med är bättre än dessa. Och ju bättre materialen blir, desto fler blir områdena.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage