Johan Lidström: ”Snabbhet från tanke till produkt avgörande”

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 31 oktober 2012

3DP I SVERIGE: Med ökat materialutbud ökas också marknaden. Det menar Johan Lidström på printerleverantören Signcom i Bollebygd.

 Kan du berätta hur du kom in i branschen?

– Jag har en bakgrund inom maskinteknik, med bland annat flygteknik och medicinteknik. Det gjorde att jag år 2008 fick erbjudande att jobba för Signcom och eftersom de hade kunder i många olika branscher tvekade jag inte.

Har du exempel på konkreta problem som dina kunder kunnat lösa med 3D-print?

– Ja, det finns finns inom de flesta branscher. Rent allmänt handlar det om att ”tid till marknad” en avgörande faktor idag, att snabbt kunna gå från en tanke eller koncept till prototyp. Eller att enkelt kunna verifiera och säkerställa sin produkt eller applikation innan man går vidare. Men även kortare serietillverkning av detaljer som inte varit lönsam med traditionell teknik kan bli det med additiv teknik.

Ni säljer skrivare från Objet, vad är speciellt med den tekniken?– Objets 3d-skrivare arbetar med Polyjettekniken. I princip kan man säga att det är en bläckstråleskrivare som bygger tunna lager i diverse plaster som sedan UV-härdas. Hög precision och gör det möjligt att använda flera olika material i samma utskrifter är några av fördelarna.

Vilka områden i samhället tror du kommer att påverkas mest av tekniken?

– Vi ser en stor tillväxt på de flesta marknader, särskilt med många billigare maskiner. Men personligen tror jag inte att vi inom närmaste tiden kommer att se en liten printer i varje hem där folk skriver ut sina egna soppslevar eller reservdelar. Inom seritillverkningen ser vi också stark tillväxt.

Vilka är de största hindren för att 3d-printning ska få brett genomslag?

– Vet inte om det finns så många. Det växer otroligt snabbt och går ner i åldrar och i bredare grupper av användare. Maskin och materialutvecklingen går också raskt fram.

Vilka material kommer att vara viktigast i utvecklingen?

– Svår fråga, men det är stor efterfrågan på de material som mest liknar de kommersiella och traditionella tillverkningsmaterial eller till och med är bättre än dessa. Och ju bättre materialen blir, desto fler blir områdena.

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft