Johan Lidström: ”Snabbhet från tanke till produkt avgörande”

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 31 oktober 2012

3DP I SVERIGE: Med ökat materialutbud ökas också marknaden. Det menar Johan Lidström på printerleverantören Signcom i Bollebygd.

 Kan du berätta hur du kom in i branschen?

– Jag har en bakgrund inom maskinteknik, med bland annat flygteknik och medicinteknik. Det gjorde att jag år 2008 fick erbjudande att jobba för Signcom och eftersom de hade kunder i många olika branscher tvekade jag inte.

Har du exempel på konkreta problem som dina kunder kunnat lösa med 3D-print?

– Ja, det finns finns inom de flesta branscher. Rent allmänt handlar det om att ”tid till marknad” en avgörande faktor idag, att snabbt kunna gå från en tanke eller koncept till prototyp. Eller att enkelt kunna verifiera och säkerställa sin produkt eller applikation innan man går vidare. Men även kortare serietillverkning av detaljer som inte varit lönsam med traditionell teknik kan bli det med additiv teknik.

Ni säljer skrivare från Objet, vad är speciellt med den tekniken?– Objets 3d-skrivare arbetar med Polyjettekniken. I princip kan man säga att det är en bläckstråleskrivare som bygger tunna lager i diverse plaster som sedan UV-härdas. Hög precision och gör det möjligt att använda flera olika material i samma utskrifter är några av fördelarna.

Vilka områden i samhället tror du kommer att påverkas mest av tekniken?

– Vi ser en stor tillväxt på de flesta marknader, särskilt med många billigare maskiner. Men personligen tror jag inte att vi inom närmaste tiden kommer att se en liten printer i varje hem där folk skriver ut sina egna soppslevar eller reservdelar. Inom seritillverkningen ser vi också stark tillväxt.

Vilka är de största hindren för att 3d-printning ska få brett genomslag?

– Vet inte om det finns så många. Det växer otroligt snabbt och går ner i åldrar och i bredare grupper av användare. Maskin och materialutvecklingen går också raskt fram.

Vilka material kommer att vara viktigast i utvecklingen?

– Svår fråga, men det är stor efterfrågan på de material som mest liknar de kommersiella och traditionella tillverkningsmaterial eller till och med är bättre än dessa. Och ju bättre materialen blir, desto fler blir områdena.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage