
Modern Meadow i Columbia, USA, har fått en donation för att utveckla en metod där man kan printa mat. Målet är att hitta en teknik där man kan generera protein utan att gå omvägen över djuruppfödning, slakt och transporter.
Enligt Modern Meadow är arbetets mål att skriva ut köttbitar. Utskrift av biologiska material är ännu i en prövofas, men detta företag har fått ett kraftfullt stöd till utvecklingsarbetet genom en donation på 350 000 dollar från amerikanske mecenaten Peter Thiel.
Andras Forgacs, en av de som leder Modern Meadow, har en bakgrund som medgrundare av Organovo Inc., ett företag specialiserat på utskrift av biologisk vävnad. Enligt Forgacs är utskriften av kött inte bara ekonomiskt motiverat. Det finns även starka miljömässiga skäl till att printa ut kött i stället för den resurskrävande framställning som uppfödning av djur innebär. Forgacs har beskrivit konventionell framställning av en hamburgare som en ”miljömässig tågkollision”. Första målet – i dubbel bemärkelse – för Modern Meadow är enligt sajten Cnet att skriva ut små köttbitar, som är mindre än en tum stora.
Liknande projekt finns även på andra håll. Holländska TNO visade i slutet av oktober på en matmässa i Eindhoven en 3d-printer för mat. En stjärnkock, Sergio Hermann, sade sig vara imponerad av möjligheten att ge maten en tilltalande fri form, även om han var långt mindre begeistrad över smaken på TNOs anrättning.