3DP I SVERIGE: Arkitekten Petra Jenning på Fojab Arkitekter i Malmö har varit med och utvecklat en av världens första 3d-printrar för fullskalig produktion i arkitektursammanhang. Målet är att revolutionera sättet vi bygger hus på. Men hon börjar i liten skala i vardagsrummet.
Under en fem år lång vistelse i England undervisade Petra i arkitektur vid University of Greenwich. Här mötte hon Dr Rupert Soar, en förgrundsgestalt inom 3d-print i arkitektvärlden. Med honom och andra experter var Petra med och arbetade med en konceptprinter för arkitektoniska konstruktioner. Pionjärarbetet gav henne erfarenheter som hon nu tar vidare i sitt arbete mot att bygga smartare modeller och hus.
– Ett hus har en mycket lång livslängd jämfört med andra produkter, säger Petra Jenning. Men det förändras i princip inte alls under denna tidsperiod. Med nya, printbara byggnadsmaterial går det i princip att riva en vägg, mala ner materialet till nytt byggnadsmaterial och sedan printa en ny vägg. Denna kan förses med nya funktioner och placeras någon helt annanstans i huset.
3d-printning ger också möjlighet för att skapa något som är enkelt på utsidan, men invändigt mycket mer komplext än vad traditionella produktionsprocesser tillåter.
– Trenden i arkitekturvärlden är att vi sluter det vi bygger mot naturen. Men naturen är aldrig statisk. Den består av dynamiska jämvikter som hela tiden anpassar sig efter en föränderlig omgivning, och som i sin tur påverkar densamma. Om vi kunde skapa kontextanpassade hus som interagerar med sin omgivning, till exempel med printade, porösa, material som både ger värme och svalka beroende på säsong, så minskar vi behovet av mekanik och elektronik som idag styr våra inomhusklimat. Samtidigt kan vi uppnå bättre prestanda.
Ett av de första stegen i Petras vision är att utveckla en skräddarsydd printerlösning för skalmodeller. Här arbetar hon med en Reprap-skrivare, en Longboat Prusa. Det är ett medvetet val som ger flexibilitet åt en kreativ hjärna.
– Den är både billig och hackbar, så jag kan förändra den efter hand. Det går till exempel att byta printhuvud för att hantera andra material. Allt kan i princip printas med skrivarens extrusionteknik, så länge det är vått, som lera, eller går att smälta.
Med Reprap-skrivaren som bas vill Petra utveckla en kombination av programvara och printer som kan förändra geometrier utifrån olika sensordata – ljus, vind, fukt med mera, för att sedan printa dessa.
– Istället för att printa statiska geometrier så vill jag kunna få fram strukturer som är baserade på dynamiska faktorer i sin direkta omgivning, liksom ett träd aktivt formas av den dominerande vinden där det växer.
För tillfället arbetar Petra med att direkt koppla sensordata till printern med en ”real-time feedback-loop”, som matar in datat. I första steget handlar det om att koda script där olika agenter reagerar och agerar utifrån sensordatan, därefter synkroniseras programvara och printern. Det kan låta tekniskt och komplicerat, men det övergripande målet är att nå ut till alla som är yrkesverksamma inom arkitektur, byggnation, stadsplanering med mera.
– Mitt arbete sitter i en större kontext av människor som griper an liknande problemställningar runt om i världen. För att i framtiden kunna implementera den kunskap som byggs upp så måste vi givetvis visa på fördelar, men också förändra folks uppfattning om byggprocessen från idé till färdig byggnad.
Petra Jenning ser även 3d-printning som ett verktyg i arkitektens vardag.
– Jag tror att tekniken är bra för att få snabbare återkoppling i den kreativa processen och därmed tillåta ett mer interaktivt och flexibelt skapande. På så sätt kan vi få fram mer relevanta och välanpassade byggnader.