Revolutionen startar i fjällen

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 21 november 2012

3DP SÅ IN I NORDEN: Kanske är det den mest osannolika platsen att hitta ett högteknologiskt 3D-print-företag: norska Furuflaten, fem mil norr om Sveriges nordligaste punkt – Treriksröset. Här chefar amerikanskan Cherie Stamm för programvarutillverkaren Uformia.

Hur hamnade du i Norge?
– Jag undervisade ungdomar i USA hur man gör 3D-modeller och i samband med ett projekt i Norge besökte vi Furuflaten 2009. Där visade det sig att det fanns välutvecklade företag för plasttillverkning och de ville gärna ha vår typ av verksamhet där. Så vi fick stöd från norska myndigheter för att etablera Uformia där. Det passar också vårt sätt att se på företagande. Vi vill representera ett företagande som är oberoende av att ha fysisk närvaro i storstäder. Nu ligger vi i en oerhört vacker miljö, i en dal mellan berg och en fjord.

Var kommer du ifrån och var har du vuxit upp?
– Jag är född i North Dakota, USA. Men har mest vuxit upp i Oregon. I min uppväxt har också varit i naturnära miljöer, så Furuflaten känns inte så främmande.

Vilken är Uformias affärsidé och uppdrag?
– Vi brukar sammanfatta det som att rädda världen från polygoner. Vad det handlar om är att vi har utvecklat ett geometriskt kärnprogram och add-ons till systemet Rhinoceros, som gör att tredimensionella objekt kan skrivas ut med perfekta former. Varje objekt förvandlas till en matematisk funktion så att varje objekt både får verklig volym, både yta och inre struktur. Det gör att programmet passar så bra för 3D-printning.

Ni har talat om att göra 3D-produktionen tillgänglig för vanliga människor. Hur gör man det?
– I vårt fall handlar det om att anpassa den matematiska algoritm vi har för modellering för vanliga användare. Enkel 3D-modellering är 3D-print-världens heliga Graal. Målet är att din farmor ska kunna hantera modeller. Inom närmaste månaden hoppas vi kunna lansera Meshup, som vi tror är ett genombrott för detta. Vi har just rott i land en Kickstarter-kampanj för att få igång produktionen…

Vilka är era kunder?
– Vi vänder oss framför allt mot formgivare med intresse för 3D-print. Med vår första produkt, ”Symvol for Rhino” upptäckte vi att det också var användbart för juvelerare och experimentella arkitekter.

Vilka framtida områden kan vara intressanta för er?
– Jag ser två nyckelområden. Dels detta med enkla gränssnitt för att hantera 3D-modeller. Det andra området är biomedicin, där det ofta saknas bra CAD-tillämpningar. Det handlar om lösa svårigheterna med att till exempel skriva ut blodådror. Här finns enorma möjligheter.

Vi träffades ju på 3D Print Show i London i oktober som var första mässan där ni ställde ut. Vilka intryck har du från mässan?
– Jag är väldigt imponerad. Alla var öppna och generösa, det fanns många investerare med öppna plånböcker, vilket antagligen har att göra med att vi är på toppen av förhoppningskurvan.

Pratar du norska?
– Nja, inom datavärlden pratar alla engelska. Men jag kan klara att orientera mig genom dokument och tidningar på norska.

Uformia ligger några kilometer från Sveriges nordligaste punkt. Har du varit i Sverige?
– Faktiskt inte. Vi lever ett ganska inrutat liv med familjen, i vacker natur, men det har inte blivit så många längre resor i området här i norra Norge. Vi jobbar långa dagar och arbetar intensivt och kreativt i en enslig vacker bygd, långt från stadslivet.

På mig låter den tillvaron lite som en uppföljning till skräckfilmen The Shining…
– Haha, nja, än så länge har jag i alla fall inte tagit fram yxan.


Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1