Printad mat har flera fördelar, framför allt miljömässiga, men kräver ännu många års utveckling för att bli verklighet i vardagen. Det menade chefen för TNO i Holland, Kjeld van Bommel, på en TED talk nyligen. TNO utvecklar teknik för 3D-printad mat, och under sitt anförande på TED framhöll han sex fördelar som tekniken kan föra med sig.
1. Miljövänlighet. Att printa proteiner är mer resurseffektivt än att odla spannmål, föda upp djur som sedan slaktas, styckas och transporteras.
2. Möjlighet till omvandling av oaptitliga grundingredienser som alger eller insekter.
3. Personlig anpassning. Olika människor kräver mat med olika konsistens och 3D-printad mat kan personanpassas.
4. Färsk tillagning. Men 3D-printad mat kan utskrifterna tillse att maten är färsk, och skrivs ut när maten ska tillredas.
5. Frihet i design. 3D-printad mat kan formges friare än traditionell mat och även komponeras med en aptitlig färg, textur och struktur.
Kjeld van Bommel framhöll också att en 3D-matprinter skulle kunna styras från en smarttelefon som också innehöll olika recept och aktiverades redan när personen var på väg hem från jobbet. Han menade att klimathotet kommer att påskynda utvecklingen mot 3D-alternativ i maten, men att tekniken i dag är outvecklad.