Skär guld med plastkniv på labbet

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 28 november 2012

Om du har ett lab men inte har en 3D-printer så slösar du dina pengar. Det skriver Russell Neches på Eisen Labs i Kalifornien efter att ha producerat en laboriatoriekam för en 243:del av priset av vad det annars kostar

Laboratorier är en arbetsplats med potential för enorma besparingar med hjälp av egna 3D-printrar. Det menar i alla fall Russell Neches på Eisen Labs i Kalifornien efter att ha skapat ett program för att skriva ner en plastkam för en bråkdel av dess vanliga pris.  300 dollar för några kammar i plast är inget marknadspris utan ett kartellpris, menar Russell Neches och berättar hur han med enkel programkod gjorde tredimensionella objekt som han sedan skrev ut i en 3D-printer till ett pris av 21 cent per kam. Neches gjorde även några förbättringar i designen.

Han menar att laboratorievärlden är en plats där utrymmet för besparingar med 3D-print är gigantiskt.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage