"Krävs mer marknadstänk i branschen"

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 29 november 2012

3DP I SVERIGE: Dan Björklöf, vd hos den svensk-finska tjänsteleverantören Alphaform, menar att det behövs ett större marknadsperspektiv i den gryende 3d-printbranschen. Vi har intervjuat honom.

– Jag ser inte att marknaden skulle ha riktigt vaknat upp till 3d-print än, säger Dan Björklöf. Segmentet är för litet för det. Men Sverige är väl positionerat för att utveckla branschen. Här finns goda affärsmodeller och ett bra globalt tänk. Jag upplever att t ex Finland och många andra länder har svårare för expansiv tjänsteutveckling då de har en tendens att tänka mer ingenjörsmässigt och industrieffektivt.

När Dan Björklöf kom in i företaget för tio år sedan hade han redan en bakgrund inom marknadsföring och en examen från Handelshögskolan i Åbo. Med sig hade han också ett gediget arbete med internationell försäljning och marknadsföring av tekniska tjänster och produkter, bland annat från Ericsson. Det var värdefulla erfarenheter.

– Marknadsperspektivet behövs definitivt i branschen, säger Dan Björklöf. De kommande fem åren är marknadsperspektivet viktigare för branschens framgång än det tekniska perspektivet. Sedan behöver vi fler människor som kan berätta till vad 3d-print skall användas. Dessa behöver nödvändigtvis inte komma från den tillverkande industrin.

Enligt Dan Björklöf finns det tre viktiga anledningar till Alphaforms framgångar under sin drygt 20-åriga historia:

1. De utgår alltid från kundens behov snarare än en teknikens egenskaper. Det innebär att företaget har gjort stora teknikinvesteringar under årens lopp för att kunna erbjuda stor valfrihet.

2. De har byggt upp en djup intern kunskap. De har t ex doktorander inom laserteknik i sin organisation. Det är något som säkerställer kärnkompetensen inhouse och gör att de inte behöver låsa sig till en viss leverantör.

3. De är börsnoterade. Därmed sitter det inte någon enskild företagare vars personliga intressen styr utvecklingen, utan styrs av en helt annan nytta.

Dan Björklöf är en av talarna på 3dp-dagen som hålls den 5 december.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2