"Krävs mer marknadstänk i branschen"

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 29 november 2012

3DP I SVERIGE: Dan Björklöf, vd hos den svensk-finska tjänsteleverantören Alphaform, menar att det behövs ett större marknadsperspektiv i den gryende 3d-printbranschen. Vi har intervjuat honom.

– Jag ser inte att marknaden skulle ha riktigt vaknat upp till 3d-print än, säger Dan Björklöf. Segmentet är för litet för det. Men Sverige är väl positionerat för att utveckla branschen. Här finns goda affärsmodeller och ett bra globalt tänk. Jag upplever att t ex Finland och många andra länder har svårare för expansiv tjänsteutveckling då de har en tendens att tänka mer ingenjörsmässigt och industrieffektivt.

När Dan Björklöf kom in i företaget för tio år sedan hade han redan en bakgrund inom marknadsföring och en examen från Handelshögskolan i Åbo. Med sig hade han också ett gediget arbete med internationell försäljning och marknadsföring av tekniska tjänster och produkter, bland annat från Ericsson. Det var värdefulla erfarenheter.

– Marknadsperspektivet behövs definitivt i branschen, säger Dan Björklöf. De kommande fem åren är marknadsperspektivet viktigare för branschens framgång än det tekniska perspektivet. Sedan behöver vi fler människor som kan berätta till vad 3d-print skall användas. Dessa behöver nödvändigtvis inte komma från den tillverkande industrin.

Enligt Dan Björklöf finns det tre viktiga anledningar till Alphaforms framgångar under sin drygt 20-åriga historia:

1. De utgår alltid från kundens behov snarare än en teknikens egenskaper. Det innebär att företaget har gjort stora teknikinvesteringar under årens lopp för att kunna erbjuda stor valfrihet.

2. De har byggt upp en djup intern kunskap. De har t ex doktorander inom laserteknik i sin organisation. Det är något som säkerställer kärnkompetensen inhouse och gör att de inte behöver låsa sig till en viss leverantör.

3. De är börsnoterade. Därmed sitter det inte någon enskild företagare vars personliga intressen styr utvecklingen, utan styrs av en helt annan nytta.

Dan Björklöf är en av talarna på 3dp-dagen som hålls den 5 december.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype