Brittiskt pris ska rensa avarter

Text:Jesper Kahr Nielsen
PUBLICERAD: 2 december 2012

Regeringen i Storbritannien kommer att belöna forskningsprojekt inom 3D-printning med stora investeringsbelopp. Ett skäl är att man vill  komma tillrätta med vad man kallar denna tekniks  ”smutsiga små hemligheter”.

Det sker genom att regeringens Styrelse för Strategisk teknik (TSB) ska ut ett pris för 3D Printning-research på 7 miljoner pund. Det handlar om att skapa öppenhet, repeterbarhet, kostnader och standarder inom tekniken, ett initiativ som kan få stort inverkan på hur tekniken tillämpas i olika branscher och länder. Enligt Robin Wilson på TSB kan initiativet belysa de problem som hindrar tekniken att utvecklas i dag. När det gäller de ”smutsiga små hemligheterna” listar TSB fem:

1.Oväntade behov av efterbehandling efter printning

2. Höga produktionskostnader

3. Brist på standiserade metoder

4. Opålitligt material

5. Oförmåga att låta konstruktionsritningarna dra nytta av tekniken

 

Tävlingen om bästa innovation för 3D-printning pågår till den 23 januari.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1