Brittiskt pris ska rensa avarter

Text:Jesper Kahr Nielsen
PUBLICERAD: 2 december 2012

Regeringen i Storbritannien kommer att belöna forskningsprojekt inom 3D-printning med stora investeringsbelopp. Ett skäl är att man vill  komma tillrätta med vad man kallar denna tekniks  ”smutsiga små hemligheter”.

Det sker genom att regeringens Styrelse för Strategisk teknik (TSB) ska ut ett pris för 3D Printning-research på 7 miljoner pund. Det handlar om att skapa öppenhet, repeterbarhet, kostnader och standarder inom tekniken, ett initiativ som kan få stort inverkan på hur tekniken tillämpas i olika branscher och länder. Enligt Robin Wilson på TSB kan initiativet belysa de problem som hindrar tekniken att utvecklas i dag. När det gäller de ”smutsiga små hemligheterna” listar TSB fem:

1.Oväntade behov av efterbehandling efter printning

2. Höga produktionskostnader

3. Brist på standiserade metoder

4. Opålitligt material

5. Oförmåga att låta konstruktionsritningarna dra nytta av tekniken

 

Tävlingen om bästa innovation för 3D-printning pågår till den 23 januari.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF