Brittiskt pris ska rensa avarter

Text:Jesper Kahr Nielsen
PUBLICERAD: 2 december 2012

Regeringen i Storbritannien kommer att belöna forskningsprojekt inom 3D-printning med stora investeringsbelopp. Ett skäl är att man vill  komma tillrätta med vad man kallar denna tekniks  ”smutsiga små hemligheter”.

Det sker genom att regeringens Styrelse för Strategisk teknik (TSB) ska ut ett pris för 3D Printning-research på 7 miljoner pund. Det handlar om att skapa öppenhet, repeterbarhet, kostnader och standarder inom tekniken, ett initiativ som kan få stort inverkan på hur tekniken tillämpas i olika branscher och länder. Enligt Robin Wilson på TSB kan initiativet belysa de problem som hindrar tekniken att utvecklas i dag. När det gäller de ”smutsiga små hemligheterna” listar TSB fem:

1.Oväntade behov av efterbehandling efter printning

2. Höga produktionskostnader

3. Brist på standiserade metoder

4. Opålitligt material

5. Oförmåga att låta konstruktionsritningarna dra nytta av tekniken

 

Tävlingen om bästa innovation för 3D-printning pågår till den 23 januari.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212