Industrin kan flytta tillbaka från Asien

Text:Jesper Kahr Nielsen
PUBLICERAD: 3 december 2012

3D-printning kan innebära slutet för trenden i västvärlden att produktionen av industrivaror förläggs till asiatiska länder. Det hävdas i allt fler artiklar i framför allt USA-press. En av de som för fram dessa tankar är Richard Clark, maskiningenjör och politisk skribent i USA, som i OpEd News för fram tesen att teknikens inverkan på industri och medicin är så omfattande att det blir ekonomiskt att  rulla tillbaka tillverkningen av en rad produkter från Kina till västvärlden. Framtidens biltillverkning kommer i allt högre utsträckning att ske med additiv tillverkning, menar han.

I en annan artikel av Jeremy Thus i Livescience.com citeras den additiva teknikens främsta namn i USA, Terry Wohlers, som framhåller att ”tekniken funnits i 20 år men först nu begriper de innebörden även i Washington”. Wohlers sitter även i styrelsen för additiva forskningsinstitutet NAMII, som 3dp.se skrivit tidigare om (läs mer här). NAMII finansieras av försvarsdepartementet, men enligt Wohlers kommer institutets arbete att kunna leda till en förnyelse av produktionen i USA på en rad olika civila områden.

 

Foto: 3D-printertillverkaren Stratasys fabrik i Minnesota, USA.

Läs vidare

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

Protech gör nysatsning inom CAD/CAM

Protech Nordic förstärker sin kompetens inom CAD/CAM och rekryterar två nya medarbetare. Förhoppningen är att fördubbla omsättningen inom området de kommande två åren.
Protech-kundcenter-1024x683

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1