Lyckad premiär på 3dp-dagen

Trots ett rejält snöoväder och ett par insnöade talare och besökare blev 3dp-dagen en intressant konferens. Utöver de nio konferenspunkterna blev det bra dialoger i sponsorhallen där besökare kunde få klämma och känna på produkter samt se ett antal maskiner “in action”. Totalt slöt ett sjuttiotal personer upp på Kistamässan den 5 december.

Don Carli, IT-strateg från New York-baserade Nimahunter, gav ett brett och strukturerat marknadsperspektiv utifrån sin horisont på andra sidan Atlanten. Några av de viktigaste utvecklingarna i USA just nu är samarbeten mellan företag, universitetsvärlden och organisationer. Samtidigt är stora delar av militärindustrin pådrivande i den tekniska utvecklingen.

 

Jonas Runberger, White arkitekter, talade om hur 3d-print kan hjälpa arkitekter att visualisera idéer och vara ett verktyg i experimentarbete som till exempel ska kunna leda till bättre användning av material, återvinning och större hänsyn till miljö.

 

Pär Nobring från R.A.P.S visar prototyper för Esther Ericsson på Kungliga Konsthögskolan. R.A.P.S hade även med sig leverantören Envisiontec och deras representant Darrin Dickinson.

 

Kenny Johansson (till höger), Acron-form, diskuterar teknik med David Eriksson på SKAPA Creative Agency. Kenny var även talare och fokuserade på plastmaterial, deras egenskaper och användningsområden.

 

Kalle Grennfalk, Solidmakarna, demonstrerade 3d-printern som de tagit med.

 

Evald Ottosson (till höger), Protech, med händerna fulla med prototyper. Han hade även med sig en uPrint-maskin som stod och körde ut produkter under dagen.

 

Ett mer skräckinjagande exempel på vad man kan åstadkomma med en printer.

 

Mellan seminarierna fanns det utrymme för vidare diskussioner med sponsorer, talare och besökare.

 

Nora Touré, försäljningschef hos den franska tjänsteleverantören Sculpteo, förklarade hur företaget på tre år byggt upp en infrastruktur för att sälja direkt till konsument och samtidigt låta konsumenten bli delaktig i utformningen av produkterna. Delaktigheten kommer från funktioner på webbplatsen och via appar där slutkunden själv på ett enkelt sätt kan bygga och modifiera sin produkt, oavsett om det är ett skal till Iphone eller en keramikvas. Men själva intjäningen ligger i att Sculpteo 3d-printar produkten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: