Lyckad premiär på 3dp-dagen

Trots ett rejält snöoväder och ett par insnöade talare och besökare blev 3dp-dagen en intressant konferens. Utöver de nio konferenspunkterna blev det bra dialoger i sponsorhallen där besökare kunde få klämma och känna på produkter samt se ett antal maskiner ”in action”. Totalt slöt ett sjuttiotal personer upp på Kistamässan den 5 december.

Don Carli, IT-strateg från New York-baserade Nimahunter, gav ett brett och strukturerat marknadsperspektiv utifrån sin horisont på andra sidan Atlanten. Några av de viktigaste utvecklingarna i USA just nu är samarbeten mellan företag, universitetsvärlden och organisationer. Samtidigt är stora delar av militärindustrin pådrivande i den tekniska utvecklingen.

 

Jonas Runberger, White arkitekter, talade om hur 3d-print kan hjälpa arkitekter att visualisera idéer och vara ett verktyg i experimentarbete som till exempel ska kunna leda till bättre användning av material, återvinning och större hänsyn till miljö.

 

Pär Nobring från R.A.P.S visar prototyper för Esther Ericsson på Kungliga Konsthögskolan. R.A.P.S hade även med sig leverantören Envisiontec och deras representant Darrin Dickinson.

 

Kenny Johansson (till höger), Acron-form, diskuterar teknik med David Eriksson på SKAPA Creative Agency. Kenny var även talare och fokuserade på plastmaterial, deras egenskaper och användningsområden.

 

Kalle Grennfalk, Solidmakarna, demonstrerade 3d-printern som de tagit med.

 

Evald Ottosson (till höger), Protech, med händerna fulla med prototyper. Han hade även med sig en uPrint-maskin som stod och körde ut produkter under dagen.

 

Ett mer skräckinjagande exempel på vad man kan åstadkomma med en printer.

 

Mellan seminarierna fanns det utrymme för vidare diskussioner med sponsorer, talare och besökare.

 

Nora Touré, försäljningschef hos den franska tjänsteleverantören Sculpteo, förklarade hur företaget på tre år byggt upp en infrastruktur för att sälja direkt till konsument och samtidigt låta konsumenten bli delaktig i utformningen av produkterna. Delaktigheten kommer från funktioner på webbplatsen och via appar där slutkunden själv på ett enkelt sätt kan bygga och modifiera sin produkt, oavsett om det är ett skal till Iphone eller en keramikvas. Men själva intjäningen ligger i att Sculpteo 3d-printar produkten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: 

Wematter satsar på efterbehandlingen

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Publicerat av: