Lyckad premiär på 3dp-dagen

Trots ett rejält snöoväder och ett par insnöade talare och besökare blev 3dp-dagen en intressant konferens. Utöver de nio konferenspunkterna blev det bra dialoger i sponsorhallen där besökare kunde få klämma och känna på produkter samt se ett antal maskiner ”in action”. Totalt slöt ett sjuttiotal personer upp på Kistamässan den 5 december.

Don Carli, IT-strateg från New York-baserade Nimahunter, gav ett brett och strukturerat marknadsperspektiv utifrån sin horisont på andra sidan Atlanten. Några av de viktigaste utvecklingarna i USA just nu är samarbeten mellan företag, universitetsvärlden och organisationer. Samtidigt är stora delar av militärindustrin pådrivande i den tekniska utvecklingen.

 

Jonas Runberger, White arkitekter, talade om hur 3d-print kan hjälpa arkitekter att visualisera idéer och vara ett verktyg i experimentarbete som till exempel ska kunna leda till bättre användning av material, återvinning och större hänsyn till miljö.

 

Pär Nobring från R.A.P.S visar prototyper för Esther Ericsson på Kungliga Konsthögskolan. R.A.P.S hade även med sig leverantören Envisiontec och deras representant Darrin Dickinson.

 

Kenny Johansson (till höger), Acron-form, diskuterar teknik med David Eriksson på SKAPA Creative Agency. Kenny var även talare och fokuserade på plastmaterial, deras egenskaper och användningsområden.

 

Kalle Grennfalk, Solidmakarna, demonstrerade 3d-printern som de tagit med.

 

Evald Ottosson (till höger), Protech, med händerna fulla med prototyper. Han hade även med sig en uPrint-maskin som stod och körde ut produkter under dagen.

 

Ett mer skräckinjagande exempel på vad man kan åstadkomma med en printer.

 

Mellan seminarierna fanns det utrymme för vidare diskussioner med sponsorer, talare och besökare.

 

Nora Touré, försäljningschef hos den franska tjänsteleverantören Sculpteo, förklarade hur företaget på tre år byggt upp en infrastruktur för att sälja direkt till konsument och samtidigt låta konsumenten bli delaktig i utformningen av produkterna. Delaktigheten kommer från funktioner på webbplatsen och via appar där slutkunden själv på ett enkelt sätt kan bygga och modifiera sin produkt, oavsett om det är ett skal till Iphone eller en keramikvas. Men själva intjäningen ligger i att Sculpteo 3d-printar produkten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: