Lyckad premiär på 3dp-dagen

Trots ett rejält snöoväder och ett par insnöade talare och besökare blev 3dp-dagen en intressant konferens. Utöver de nio konferenspunkterna blev det bra dialoger i sponsorhallen där besökare kunde få klämma och känna på produkter samt se ett antal maskiner ”in action”. Totalt slöt ett sjuttiotal personer upp på Kistamässan den 5 december.

Don Carli, IT-strateg från New York-baserade Nimahunter, gav ett brett och strukturerat marknadsperspektiv utifrån sin horisont på andra sidan Atlanten. Några av de viktigaste utvecklingarna i USA just nu är samarbeten mellan företag, universitetsvärlden och organisationer. Samtidigt är stora delar av militärindustrin pådrivande i den tekniska utvecklingen.

 

Jonas Runberger, White arkitekter, talade om hur 3d-print kan hjälpa arkitekter att visualisera idéer och vara ett verktyg i experimentarbete som till exempel ska kunna leda till bättre användning av material, återvinning och större hänsyn till miljö.

 

Pär Nobring från R.A.P.S visar prototyper för Esther Ericsson på Kungliga Konsthögskolan. R.A.P.S hade även med sig leverantören Envisiontec och deras representant Darrin Dickinson.

 

Kenny Johansson (till höger), Acron-form, diskuterar teknik med David Eriksson på SKAPA Creative Agency. Kenny var även talare och fokuserade på plastmaterial, deras egenskaper och användningsområden.

 

Kalle Grennfalk, Solidmakarna, demonstrerade 3d-printern som de tagit med.

 

Evald Ottosson (till höger), Protech, med händerna fulla med prototyper. Han hade även med sig en uPrint-maskin som stod och körde ut produkter under dagen.

 

Ett mer skräckinjagande exempel på vad man kan åstadkomma med en printer.

 

Mellan seminarierna fanns det utrymme för vidare diskussioner med sponsorer, talare och besökare.

 

Nora Touré, försäljningschef hos den franska tjänsteleverantören Sculpteo, förklarade hur företaget på tre år byggt upp en infrastruktur för att sälja direkt till konsument och samtidigt låta konsumenten bli delaktig i utformningen av produkterna. Delaktigheten kommer från funktioner på webbplatsen och via appar där slutkunden själv på ett enkelt sätt kan bygga och modifiera sin produkt, oavsett om det är ett skal till Iphone eller en keramikvas. Men själva intjäningen ligger i att Sculpteo 3d-printar produkten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: