Glasartat superstål banbrytande additivt material

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 12 december 2012

Det svenska utvecklingsbolaget Exmet och Mittuniversitetet har tagit fram en metod för att tillverka amorf metall i en printer från Arcam.

– Det stora nyheten är att man kan fram större detaljer än vad som varit tidigare möjligt och där gjutning inte är aktuell, förklarar Mikael Bäckström, forskare på Mittuniversitetet, för 3DP.se.

Det handlar om ett glasartat superstål, som har mer än dubbelt så hög sträckgräns som dagens mest höghållfasta stål. Det är samtidigt mer elastiskt och medför att en spiralfjäder kan göras 90 procent lättare. Enligt Mikael Bäckström är en uppenbar framtida tillämpning medicinska implantat, där materialet medför en önskad ökad livslängd på till exempel hjärtklaffar.

Enligt Mikael Bäckström gjordes metallen i en s20-maskin, som konverterats till Arcam A2.

– Amorf metall är i sig inget nytt, utan tillverkningsmetodiken, säger Mikael Bäckström på Mittuniversitetet.

– I kombinationen med att additiv tillverkning kan tillverka mer svårtillverkade geometrier kan leda till stora fördelar, framför allt med radikala viktminskningar.

 

 

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D