Het debatt om framtiden: Printa hemma eller i företag?

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 13 december 2012

”Om fem år kommer alla hem i USA ha en 3D-printer”, hävdar Greg Spielberg på nyhetssajten Venturebeat.

”Inte alls”, menar Jon Evans på TechCrunch ”printrarna kommer att stå hos specialföretag”.

Greg Spielberg skriver på Venturebeat att tekniken kommer att finnas i de flesta hemmen i USA inom ett decennium. Ett tungt vägande skäl är att printrarna gör det möjligt att slippa utsätta sig för de storskaliga produktionssystemens tröghet, med transporter och väntetider, samt tvånget att behöva köpa 24 skruvar när man bara behöver en.

Hemmaverkstaden blir dessutom en plats där vi kan skapa och umgås samtidigt, menar han i sin artikel.

Hans åsikter står knappast oemotsagda Jon Evans på sajten TechCrunch tror i stället på en infrastruktur med små servicebyråer som möter de lokala behoven, vilket kompletteras av nätföretag som står för större produktioner.

”Det finns inga ekonomiska argument för varje hushåll att ha en egen 3D-printer”, menar Evans, som framhåller att printrarna i första hand bara kommer att etableras i de mest hängivna teknikentusiasternas hem.

Även Microsoft-forskaren Tom Bland är enligt en annan artikel i Venturebeat skeptisk till idén om en skrivare i varje hem, och menar rentav att maskinerna är för fula för att ta en naturlig plats i hushållen.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype