Det hävdas ofta att 3D-printning ger möjligheter för västvärlden att flytta hem produktionen från Asien till väst. Räkna dock inte med att Fjärran österns industri kommer att lägga sig ner och dö. På en konferens om additiv tillverkning har Kinas ledare nyligen trätt fram och markerat sina ambitioner på området.
På en konferens om additiv tillverkning i Kina har Bo Su, landets vice minister för industri och IT, sagt att 3D-printning kommer att påverka tillverkningsindustrin på djupet och att Kina kommer att förstärka sina satsningar på ingenjörskonst och planering inom detta område, rapporterar nyhetssajten 3Ders.
Kina kommer att etablera organisationer och införa skattelättnader för att ge stöd till teknikutvecklingen. Landet tillämpar redan tekniken i flera branscher, och i slutet av 2011 lanserade Huazong-universitetet en SLS-printer som klarar byggvolymen 1200 x 1200 millimeter, vilket uppgavs vara världens största laserbaserade utrustning för additiv tilverkning.
Additiv tillverkning används i stora delar av industrin, men Kinas ledare räknar med att tekniken i allt högre utsträckning även kommer att tillämpas i serietillverkning och produkter direkt till konsumenter.