Vad krävs för att räkna hem en egen maskin?

När jag talar med svenska företag som använder utrustning för prototypframställning så står det klart att det finns lika många anledningar till att ha en egen maskin som att lägga ut jobben på en printbyrå. Det är inte enbart en fråga om kostnad per prototyp.

Att välja maskin är också en fråga om att välja bort möjligheten att vara friare i sin produktion och ta fram prototyper med olika materialegenskaper. En FDM-maskin kan vara billigare i inköp, men begränsad i material. Den ger inte heller särskilt högupplösta produkter. En SLS-maskin kostar mer, men ger bättre detaljskärpa, och så vidare. I gengäld går det att lägga ut beställningar på printbyråer som möter alla dessa krav. Och det finns många duktiga tjänsteleverantörer.

Mikael Ericsson på Top Notch Design i Stockholm, som vi för övrigt har intervjuat denna vecka, har en tydlig uppfattning om vad de ska producera själva och vad de ska lägga ut på printbyrå. Därför fungerar också den Objet Alaris 30 ypperligt för deras produktion. Och de har även en upparbetad relation med ett par printbyråer.

En annan problemställning är tydlig hos konstruktören Anders Boström på SHL Group i Nacka. De arbetar med att ta fram olika hjälpmedel för att distribuera medicin, som inhalatorer och injektorer. Årligen tar de fram ett tusental prototyper som i slutändan blir två-tre kommersiella produkter. Men man har ingen egen maskin i huset. Anledningen är att de har en så stor bredd i material och materialegenskaper. Det skulle kräva flera olika maskiner. Eller en multimaskin. Men sådana finns inte i dagsläget.

Svaret på frågan om vad som krävs för att räkna hem en maskin blir istället ett antal nya frågeställningar som du måste ställa inom din organisation: Vilka materialegenskaper söker vi? Vilka material går att använda i maskinen? Hur mycket ska vi producera? Hur snabbt måste vi kunna leverera?

Det är precis dessa frågor som vi på 3dp.se brottas med dagligen. Det är därför vi bygger en kunskapsplattform för dig som vill börja använda eller redan använder additiv tillverkningsteknik.

[divider scroll_text=””]


PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

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

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: