Vad krävs för att räkna hem en egen maskin?

När jag talar med svenska företag som använder utrustning för prototypframställning så står det klart att det finns lika många anledningar till att ha en egen maskin som att lägga ut jobben på en printbyrå. Det är inte enbart en fråga om kostnad per prototyp.

Att välja maskin är också en fråga om att välja bort möjligheten att vara friare i sin produktion och ta fram prototyper med olika materialegenskaper. En FDM-maskin kan vara billigare i inköp, men begränsad i material. Den ger inte heller särskilt högupplösta produkter. En SLS-maskin kostar mer, men ger bättre detaljskärpa, och så vidare. I gengäld går det att lägga ut beställningar på printbyråer som möter alla dessa krav. Och det finns många duktiga tjänsteleverantörer.

Mikael Ericsson på Top Notch Design i Stockholm, som vi för övrigt har intervjuat denna vecka, har en tydlig uppfattning om vad de ska producera själva och vad de ska lägga ut på printbyrå. Därför fungerar också den Objet Alaris 30 ypperligt för deras produktion. Och de har även en upparbetad relation med ett par printbyråer.

En annan problemställning är tydlig hos konstruktören Anders Boström på SHL Group i Nacka. De arbetar med att ta fram olika hjälpmedel för att distribuera medicin, som inhalatorer och injektorer. Årligen tar de fram ett tusental prototyper som i slutändan blir två-tre kommersiella produkter. Men man har ingen egen maskin i huset. Anledningen är att de har en så stor bredd i material och materialegenskaper. Det skulle kräva flera olika maskiner. Eller en multimaskin. Men sådana finns inte i dagsläget.

Svaret på frågan om vad som krävs för att räkna hem en maskin blir istället ett antal nya frågeställningar som du måste ställa inom din organisation: Vilka materialegenskaper söker vi? Vilka material går att använda i maskinen? Hur mycket ska vi producera? Hur snabbt måste vi kunna leverera?

Det är precis dessa frågor som vi på 3dp.se brottas med dagligen. Det är därför vi bygger en kunskapsplattform för dig som vill börja använda eller redan använder additiv tillverkningsteknik.

[divider scroll_text=””]


PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

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

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Publicerat av: 

Protech breddar i produktportföljen

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.

Publicerat av: 

Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: