Vad krävs för att räkna hem en egen maskin?

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 februari 2013

När jag talar med svenska företag som använder utrustning för prototypframställning så står det klart att det finns lika många anledningar till att ha en egen maskin som att lägga ut jobben på en printbyrå. Det är inte enbart en fråga om kostnad per prototyp.

Att välja maskin är också en fråga om att välja bort möjligheten att vara friare i sin produktion och ta fram prototyper med olika materialegenskaper. En FDM-maskin kan vara billigare i inköp, men begränsad i material. Den ger inte heller särskilt högupplösta produkter. En SLS-maskin kostar mer, men ger bättre detaljskärpa, och så vidare. I gengäld går det att lägga ut beställningar på printbyråer som möter alla dessa krav. Och det finns många duktiga tjänsteleverantörer.

Mikael Ericsson på Top Notch Design i Stockholm, som vi för övrigt har intervjuat denna vecka, har en tydlig uppfattning om vad de ska producera själva och vad de ska lägga ut på printbyrå. Därför fungerar också den Objet Alaris 30 ypperligt för deras produktion. Och de har även en upparbetad relation med ett par printbyråer.

En annan problemställning är tydlig hos konstruktören Anders Boström på SHL Group i Nacka. De arbetar med att ta fram olika hjälpmedel för att distribuera medicin, som inhalatorer och injektorer. Årligen tar de fram ett tusental prototyper som i slutändan blir två-tre kommersiella produkter. Men man har ingen egen maskin i huset. Anledningen är att de har en så stor bredd i material och materialegenskaper. Det skulle kräva flera olika maskiner. Eller en multimaskin. Men sådana finns inte i dagsläget.

Svaret på frågan om vad som krävs för att räkna hem en maskin blir istället ett antal nya frågeställningar som du måste ställa inom din organisation: Vilka materialegenskaper söker vi? Vilka material går att använda i maskinen? Hur mycket ska vi producera? Hur snabbt måste vi kunna leverera?

Det är precis dessa frågor som vi på 3dp.se brottas med dagligen. Det är därför vi bygger en kunskapsplattform för dig som vill börja använda eller redan använder additiv tillverkningsteknik.

[divider scroll_text=””]


PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

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

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage