Bränslesnål personbil byggs med FDM-teknik

Jim Kor. FOTO: Kor Ecologic

Urbee är ett nytt personbilskoncept från den kanadensiska ingenjören Jim Kor. Syftet är att med additiv teknik få ner vikten och därmed bränsleförbrukningen. Kors företag Kor Ecologic samarbetar nu med prototypleverantören Redeye Ondemand för att bygga världens första bil med additiv teknik.

Urbee 2, som konceptet heter, är en tvåsitsig personbil som monteras utifrån 40 bitar som producerats med FDM-teknik i en Stratasys-maskin. Bilens topphastighet ligger på 70 mph, vilket motsvarar 100 km/h. Bränslet kan vara någon form av biobränsle, till exempel etanol.

– Som mekanisk ingenjör har jag alltid varit övertygad om att tekniken kan hjälpa oss att lösa några av de största samhällsproblemen, som att minimera vårt oljeberoende och växthusgaser, säger Jim Kor. Jag och mitt team är spända över lanseringen av Urbee 2, en bil som så småningom kommer att släppas kommersiellt.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: