Bränslesnål personbil byggs med FDM-teknik

Jim Kor. FOTO: Kor Ecologic

Urbee är ett nytt personbilskoncept från den kanadensiska ingenjören Jim Kor. Syftet är att med additiv teknik få ner vikten och därmed bränsleförbrukningen. Kors företag Kor Ecologic samarbetar nu med prototypleverantören Redeye Ondemand för att bygga världens första bil med additiv teknik.

Urbee 2, som konceptet heter, är en tvåsitsig personbil som monteras utifrån 40 bitar som producerats med FDM-teknik i en Stratasys-maskin. Bilens topphastighet ligger på 70 mph, vilket motsvarar 100 km/h. Bränslet kan vara någon form av biobränsle, till exempel etanol.

– Som mekanisk ingenjör har jag alltid varit övertygad om att tekniken kan hjälpa oss att lösa några av de största samhällsproblemen, som att minimera vårt oljeberoende och växthusgaser, säger Jim Kor. Jag och mitt team är spända över lanseringen av Urbee 2, en bil som så småningom kommer att släppas kommersiellt.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: