Skräddarsydda spikskor från New Balance

FOTO: AP Photo/New Balance

Den amerikanska sportskoleverantören New Balance har tagit fram en ny spikskomodell där man kan skräddarsy spikarna för användaren. Den spikplatta som sitter på sulan kan anpassas med additiv tillverkningsteknik beroende på löparens löpstil och fotform.

Att skräddarsy sina skor handlar därför inte längre om färg eller detaljer. Hos New Balance får löparna analysera sitt steg för att få reda på hur deras spiksko ska utformas. Upp till hundra sensorer placeras på en platta i skon för att mäta trycket på olika punkter. Baserat på denna biomekaniska data kan företaget sedan 3d-printa de individuella spikplattor som sedan monteras på skorna. Tekniken som används är SLS-baserad.

I dagsläget är det endast New Balances sponsrade elitlöpare som har tillgång till denna avancerade teknik. Men man håller samtidigt dörren öppen för att fler ska få ta del av tekniken.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: