Kongressledamot tar strid mot printade vapen

Den amerikanske kongressledamöten Steve Israel tar strid mot Defense Distributed, den Texasbaserade grupp som arbetar för att göra vapendelar tillgängliga på nätet som sedan kan laddas ner och 3d-printas.

Israel arbetar aktivt för att stärka USA:s vapenlagstiftning och enligt hans senaste uttalade kommer ett av hans förslag nu även att inbegripa ett förbud mot 3d-printade högkapacitetsmagasin. Ett av de objekt som Defense Distributed printat är just ett sådant högkapacitetsmagasin. På Youtube finns en video som visar hur en av gruppens medlemmar skjuter med ett automatvapen med ett 3d-printat magasin.

Kongressledamoten har tidigare uttalat sig om 3d-printade vapen och bristen på lagstiftningen. Då handlade det om att uppdatera lagstiftningen om så kallade ”Undetectable Firearms” – vapen som inte kan upptäckas av metalldetektorer eller röntgenutrustning.

Högkapacitetsmagasin är en het fråga i USA efter flera uppmärksammade skjutningar där vapen med dessa magasin använts. Defense Distributed är dock inte avskräckta av förslag på ny lagstiftning. Den 26 februari i år hade över 300 000 nedladdningar gjorts från Defense Distributeds webbplats.

Det senaste initiativet från Defense Distributed är planer på att bygga en sökbar databas med vapendelar som går att 3d-printa. Enligt organisationen ska det kosta att ta del av databasen.

Detaljerna i Israels lagstiftning är fortfarande oklara. Plast- och polymerbaserade högkapacitetsmagasin är redan vanliga i USA och täcks idag inte i av lagen Undetectable Firearms. Det finns dock ett annat lagförslag som innebär att högkapacitetsmagasin förbjuds helt och hållet.

Men så kvarstår då frågan om 3d-printade vapen. Hur lösa detta? Några experter har talat om hårdvarulås, alltså en metod där 3d-skrivaren känner av att det är en vapendel som ska printas och därför stoppar utskriften. Eller ett förbud för att ladda upp 3d-filer av vapen och vapendelar? Det låter bra, men precis som musikvärldens DRM-teknik (Digital Rights Management) hackades, kommer dessa metoder också att bli tandlösa när det finns webbplatser som Pirate Bay.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: