Kongressledamot tar strid mot printade vapen

Den amerikanske kongressledamöten Steve Israel tar strid mot Defense Distributed, den Texasbaserade grupp som arbetar för att göra vapendelar tillgängliga på nätet som sedan kan laddas ner och 3d-printas.

Israel arbetar aktivt för att stärka USA:s vapenlagstiftning och enligt hans senaste uttalade kommer ett av hans förslag nu även att inbegripa ett förbud mot 3d-printade högkapacitetsmagasin. Ett av de objekt som Defense Distributed printat är just ett sådant högkapacitetsmagasin. På Youtube finns en video som visar hur en av gruppens medlemmar skjuter med ett automatvapen med ett 3d-printat magasin.

Kongressledamoten har tidigare uttalat sig om 3d-printade vapen och bristen på lagstiftningen. Då handlade det om att uppdatera lagstiftningen om så kallade ”Undetectable Firearms” – vapen som inte kan upptäckas av metalldetektorer eller röntgenutrustning.

Högkapacitetsmagasin är en het fråga i USA efter flera uppmärksammade skjutningar där vapen med dessa magasin använts. Defense Distributed är dock inte avskräckta av förslag på ny lagstiftning. Den 26 februari i år hade över 300 000 nedladdningar gjorts från Defense Distributeds webbplats.

Det senaste initiativet från Defense Distributed är planer på att bygga en sökbar databas med vapendelar som går att 3d-printa. Enligt organisationen ska det kosta att ta del av databasen.

Detaljerna i Israels lagstiftning är fortfarande oklara. Plast- och polymerbaserade högkapacitetsmagasin är redan vanliga i USA och täcks idag inte i av lagen Undetectable Firearms. Det finns dock ett annat lagförslag som innebär att högkapacitetsmagasin förbjuds helt och hållet.

Men så kvarstår då frågan om 3d-printade vapen. Hur lösa detta? Några experter har talat om hårdvarulås, alltså en metod där 3d-skrivaren känner av att det är en vapendel som ska printas och därför stoppar utskriften. Eller ett förbud för att ladda upp 3d-filer av vapen och vapendelar? Det låter bra, men precis som musikvärldens DRM-teknik (Digital Rights Management) hackades, kommer dessa metoder också att bli tandlösa när det finns webbplatser som Pirate Bay.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Här är världens första 3d-printade hjärta

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiska material. Enligt professor Tal Dvir som lett projektet, är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut.

Publicerat av: 

Benbrytande framsteg

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Publicerat av: 

Protolabs satsar på koppar

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: