Kongressledamot tar strid mot printade vapen

Den amerikanske kongressledamöten Steve Israel tar strid mot Defense Distributed, den Texasbaserade grupp som arbetar för att göra vapendelar tillgängliga på nätet som sedan kan laddas ner och 3d-printas.

Israel arbetar aktivt för att stärka USA:s vapenlagstiftning och enligt hans senaste uttalade kommer ett av hans förslag nu även att inbegripa ett förbud mot 3d-printade högkapacitetsmagasin. Ett av de objekt som Defense Distributed printat är just ett sådant högkapacitetsmagasin. På Youtube finns en video som visar hur en av gruppens medlemmar skjuter med ett automatvapen med ett 3d-printat magasin.

Kongressledamoten har tidigare uttalat sig om 3d-printade vapen och bristen på lagstiftningen. Då handlade det om att uppdatera lagstiftningen om så kallade ”Undetectable Firearms” – vapen som inte kan upptäckas av metalldetektorer eller röntgenutrustning.

Högkapacitetsmagasin är en het fråga i USA efter flera uppmärksammade skjutningar där vapen med dessa magasin använts. Defense Distributed är dock inte avskräckta av förslag på ny lagstiftning. Den 26 februari i år hade över 300 000 nedladdningar gjorts från Defense Distributeds webbplats.

Det senaste initiativet från Defense Distributed är planer på att bygga en sökbar databas med vapendelar som går att 3d-printa. Enligt organisationen ska det kosta att ta del av databasen.

Detaljerna i Israels lagstiftning är fortfarande oklara. Plast- och polymerbaserade högkapacitetsmagasin är redan vanliga i USA och täcks idag inte i av lagen Undetectable Firearms. Det finns dock ett annat lagförslag som innebär att högkapacitetsmagasin förbjuds helt och hållet.

Men så kvarstår då frågan om 3d-printade vapen. Hur lösa detta? Några experter har talat om hårdvarulås, alltså en metod där 3d-skrivaren känner av att det är en vapendel som ska printas och därför stoppar utskriften. Eller ett förbud för att ladda upp 3d-filer av vapen och vapendelar? Det låter bra, men precis som musikvärldens DRM-teknik (Digital Rights Management) hackades, kommer dessa metoder också att bli tandlösa när det finns webbplatser som Pirate Bay.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kopieringsjätte tar sig an 3d-utskrift

Företaget Xerox, tillverkare av kopieringsmaskiner, köper upp 3d-skrivarföretaget Vader Systems. Planen är att under de kommande tre åren få en allt större del av den omsättning som tillverkningsindustrin står för i dag. 

Publicerat av: 

Så kan svenska satsningar nå nya höjder

Alfred Nobel Science Park beviljas 3,7 miljoner kronor för att driva projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet är att knyta samman de olika satsningarna inom additiv tillverkning. – Alla satsningar, var och en för sig, är för små för att kunna konkurrera internationellt, säger Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park. 

Publicerat av: 

Hybridskrivare kan bana väg för byggindustrin

EU-finansierat projekt presenterar en hybridskrivare för flyg- och byggindustrin. – Att minska kostnaderna, förbättra effektiviteten och produktionsflexibiliteten är kärnan för att förbättra Europas industriella konkurrenskraft, skriver projektpartnern Autodesk i ett pressmeddelande. 

Publicerat av: 

Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Nu tar den ideella organisationen Non-Violence ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att bidra med CAD-fil av modernt konstverk.  

Publicerat av: 

Carbon utvidgar produktportföljen

Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1 genom att sätta en 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm i fokus. Den nya skrivaren kan tillverka fem gånger så stora objekt som Carbons tidigare 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Fräsen står stark i dentalbranschen

När 3d-printing i dess additiva form har blivit något av en ”hype”, är det lätt att tro att den subtraktiva metoden hamnar i skymundan. Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, ser å andra sidan ett växande intresse för fräsmaskiner inom ett antal områden.

Publicerat av: 

Nu slipper vakterna bränna sina öron

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Publicerat av: 

CELLINK beviljas miljonbelopp

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink har tillsammans med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, beviljats 10 miljoner kronor för Eu-projektet FUNC. 

Publicerat av: 

Tractus3D släpper ny PEEK-printer

Tractus3D lanserar en ny 3d-skrivare för PEEK-material. – T850P är perfekt för att producera starka och lätta föremål som tillverkats med PEEK, säger Maurits Blok, kommersiell chef på Tractus3D.

Publicerat av: 

SJ använder 3d-print för reservdelar

Nu kan du spana in 3d-printade prylar på SJs tåg. Företaget satsar nämligen stort på att tillverka reservdelar genom tekniken. – Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3d-printing, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.

Publicerat av: