Rymden, den sista utposten

FOTO: NASA

Vid NASAs Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama, bedriver man forskning om hur additiva produktionstekniker kan bidra till framtidens rymdfart. Bland annat handlar det om produktion av nästa generations raketer som behöver ha ännu större kapacitet och göras billigare än med dagens produktionsmetoder.

Myndigheten har dock satt igång forskningsprojekt. Vid Ames Research Center i Moffet Field, Kalifornien, använder man 3d-printrar för att förbättra mindre satelliter. Och Glenn Research Center i Cleveland, Ohio, använder additiv teknik för att förbättra den injektor som ska användas till nästa generations raketer.

Något av det mest uppseendeväckande är dock Kennedy Space Center utanför Orlando, Florida, där man bedriver forskning om hur man skulle kunna använda material på månen, andra planeter eller asteroider som råmaterial till additiva maskiner som man har med sig ute på rymduppdrag.

NASA samarbetar också med kaliforniska Made in Space, som har hjälpt till att få upp en 3d-skrivare på ISS, den internationella rymdstationen. Tanken är att man i framtiden ska kunna ha utrustning med sig för att ta fram nya verktyg och reservdelar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: