Han stärker svensk innovationskraft

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 10 maj 2013

tobias_larsson_bth

3DP I SVERIGE: Tobias Larsson är professor på Blekinge Tekniska Högskola och ansvarig för högskolans Product Development Research Lab. Det är ett nystartat forskningsprojekt för att förbättra produktutvecklingsmetoder och beslutsstöd för innovationer inom svensk industri. Man arbetar både med datorstödd simulering och 3d-printtekniker.

Labbet finansieras av KK-stiftelsen via projektet ”Model Driven Development and Decision Support” och ett antal tunga svenska industriföretag som Auralight, Avalon Innovation, Dynapac, Volvo Construction Equipment, Tetra Pak och GKN Aerospace. Programmet har finansiering i sex år och budgeten ligger på över 100 miljoner kronor.

En stor del av forskningen ska stötta företag att ta fram nya innovativa produkter och integrerade erbjudanden och öka företagens förmåga att skapa värden. Här är konceptutveckling en viktig del. Historiskt sett har man använt datorsimulering för att se hur produkter fungerar eftersom prototyper har varit kostsamma.

– Med additiv tillverkning ändras hela produktionslogiken. Framförallt i prototypfasen får man en fantastisk möjlighet att snabbt ta fram detaljerade prototyper.

– Vi ser ett starkt fokus på att ta fram tidiga simuleringsmodeller och att man bygger modellerna hela tiden under produktutvecklingen. Idag är det mycket diskussion kring snabba prototyper, men på sikt handlar det även om att producera färdiga komponenter med hög hållfasthet.

Hur kommer forskningsarbetet att gå till?

– I vårt labb har vi traditionell teknik, fleroperationsmaskiner med mera, men även en del 3d-printrar. Nu tittar vi framförallt på att skapa en miljö som kan stötta den tidiga utvecklingsfasen samt förproduktion via ett ”ideation lab”.

– Tanken är att vi ska använda utrustningen i olika ”use case” med våra företag i en skarp miljö. Det innebär att de deltagande företagen kommer med ett skarpt case där de kan arbeta med forskarna i labbet. Vi har sex, sju olika use case, varav tre är startade idag, och resterande startar till hösten. Här ser vi på olika aspekter inom produktutvecklingen, som att arbeta inom team, arbeta med nya verktyg, skapa värden på marknaden och skapa miljömässigt hållbara produkter.

– En viktig del är att vi försöker få ihop en miljö där många discipliner möts. Här har vi på BTH en fördel eftersom vi är en nischad högskola med flera kompetenser i huset på nära avstånd till varandra.

 

[divider scroll_text=””]
OM TOBIAS LARSSON
41 år gammal maskiningenjör med en grundexamen från Luleå tekniska universitet. Har arbetat i flera år med produktutveckling och datorstödd simulering inom områden som höghastighetståg, fordon, flyg, rymd och tunga transporter, samt även disputerat på området. Har varit verksam på BTH i två år.

 

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype