Han stärker svensk innovationskraft

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 10 maj 2013

tobias_larsson_bth

3DP I SVERIGE: Tobias Larsson är professor på Blekinge Tekniska Högskola och ansvarig för högskolans Product Development Research Lab. Det är ett nystartat forskningsprojekt för att förbättra produktutvecklingsmetoder och beslutsstöd för innovationer inom svensk industri. Man arbetar både med datorstödd simulering och 3d-printtekniker.

Labbet finansieras av KK-stiftelsen via projektet ”Model Driven Development and Decision Support” och ett antal tunga svenska industriföretag som Auralight, Avalon Innovation, Dynapac, Volvo Construction Equipment, Tetra Pak och GKN Aerospace. Programmet har finansiering i sex år och budgeten ligger på över 100 miljoner kronor.

En stor del av forskningen ska stötta företag att ta fram nya innovativa produkter och integrerade erbjudanden och öka företagens förmåga att skapa värden. Här är konceptutveckling en viktig del. Historiskt sett har man använt datorsimulering för att se hur produkter fungerar eftersom prototyper har varit kostsamma.

– Med additiv tillverkning ändras hela produktionslogiken. Framförallt i prototypfasen får man en fantastisk möjlighet att snabbt ta fram detaljerade prototyper.

– Vi ser ett starkt fokus på att ta fram tidiga simuleringsmodeller och att man bygger modellerna hela tiden under produktutvecklingen. Idag är det mycket diskussion kring snabba prototyper, men på sikt handlar det även om att producera färdiga komponenter med hög hållfasthet.

Hur kommer forskningsarbetet att gå till?

– I vårt labb har vi traditionell teknik, fleroperationsmaskiner med mera, men även en del 3d-printrar. Nu tittar vi framförallt på att skapa en miljö som kan stötta den tidiga utvecklingsfasen samt förproduktion via ett ”ideation lab”.

– Tanken är att vi ska använda utrustningen i olika ”use case” med våra företag i en skarp miljö. Det innebär att de deltagande företagen kommer med ett skarpt case där de kan arbeta med forskarna i labbet. Vi har sex, sju olika use case, varav tre är startade idag, och resterande startar till hösten. Här ser vi på olika aspekter inom produktutvecklingen, som att arbeta inom team, arbeta med nya verktyg, skapa värden på marknaden och skapa miljömässigt hållbara produkter.

– En viktig del är att vi försöker få ihop en miljö där många discipliner möts. Här har vi på BTH en fördel eftersom vi är en nischad högskola med flera kompetenser i huset på nära avstånd till varandra.

 

[divider scroll_text=””]
OM TOBIAS LARSSON
41 år gammal maskiningenjör med en grundexamen från Luleå tekniska universitet. Har arbetat i flera år med produktutveckling och datorstödd simulering inom områden som höghastighetståg, fordon, flyg, rymd och tunga transporter, samt även disputerat på området. Har varit verksam på BTH i två år.

 

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage