Han stärker svensk innovationskraft

tobias_larsson_bth

3DP I SVERIGE: Tobias Larsson är professor på Blekinge Tekniska Högskola och ansvarig för högskolans Product Development Research Lab. Det är ett nystartat forskningsprojekt för att förbättra produktutvecklingsmetoder och beslutsstöd för innovationer inom svensk industri. Man arbetar både med datorstödd simulering och 3d-printtekniker.

Labbet finansieras av KK-stiftelsen via projektet ”Model Driven Development and Decision Support” och ett antal tunga svenska industriföretag som Auralight, Avalon Innovation, Dynapac, Volvo Construction Equipment, Tetra Pak och GKN Aerospace. Programmet har finansiering i sex år och budgeten ligger på över 100 miljoner kronor.

En stor del av forskningen ska stötta företag att ta fram nya innovativa produkter och integrerade erbjudanden och öka företagens förmåga att skapa värden. Här är konceptutveckling en viktig del. Historiskt sett har man använt datorsimulering för att se hur produkter fungerar eftersom prototyper har varit kostsamma.

– Med additiv tillverkning ändras hela produktionslogiken. Framförallt i prototypfasen får man en fantastisk möjlighet att snabbt ta fram detaljerade prototyper.

– Vi ser ett starkt fokus på att ta fram tidiga simuleringsmodeller och att man bygger modellerna hela tiden under produktutvecklingen. Idag är det mycket diskussion kring snabba prototyper, men på sikt handlar det även om att producera färdiga komponenter med hög hållfasthet.

Hur kommer forskningsarbetet att gå till?

– I vårt labb har vi traditionell teknik, fleroperationsmaskiner med mera, men även en del 3d-printrar. Nu tittar vi framförallt på att skapa en miljö som kan stötta den tidiga utvecklingsfasen samt förproduktion via ett ”ideation lab”.

– Tanken är att vi ska använda utrustningen i olika ”use case” med våra företag i en skarp miljö. Det innebär att de deltagande företagen kommer med ett skarpt case där de kan arbeta med forskarna i labbet. Vi har sex, sju olika use case, varav tre är startade idag, och resterande startar till hösten. Här ser vi på olika aspekter inom produktutvecklingen, som att arbeta inom team, arbeta med nya verktyg, skapa värden på marknaden och skapa miljömässigt hållbara produkter.

– En viktig del är att vi försöker få ihop en miljö där många discipliner möts. Här har vi på BTH en fördel eftersom vi är en nischad högskola med flera kompetenser i huset på nära avstånd till varandra.

 

[divider scroll_text=””]
OM TOBIAS LARSSON
41 år gammal maskiningenjör med en grundexamen från Luleå tekniska universitet. Har arbetat i flera år med produktutveckling och datorstödd simulering inom områden som höghastighetståg, fordon, flyg, rymd och tunga transporter, samt även disputerat på området. Har varit verksam på BTH i två år.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.