NASA flyttar ut produktion i rymden

FOTO: Fotolia

FOTO: Fotolia

Rymdforskningsingsinstitutet NASA och det privata företaget Made in space har inlett ett strategiskt samarbete om 3D-print i rymden.

Det handlar om att utrusta NASAs internationella rymdstationer med kapacitet att producera produkter, vilket kan komma att bli verklighet redan 2014, rapporterar nyhetssajten Daily Finance. Till en början kommer det att handla om att tillverka verktyg och maskindelar.Men planerna saknar inte än mer högtflygande ambitioner.

På längre sikt vill man kunna tillverka utrustning som används för olika rymdfärder, och – än mer fantasieggande – att skriva ut byggelement för att kunna konstruera byggnader på andra planeter, med planetens egen materia som grundmaterial för 3D-skrivarna.

Enligt NASAs mest vidlyftiga planer kan man i framtiden även tänka sig att skriva ut verktyg och maskindelar när de behövs, och sedan, när de använts, återanvända materialet för att skriva ut nya saker.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: