Vem köper Makerbot?

Mängden mindre 3d-printrar som blixtrar förbi på Kickstarter.com, webbplatsen där man kan söka riskkapital från individer, börjar bli skrattretande. Men många av de printerutvecklare som drar igång sin verksamhet med “crowdfunding” har lyckats.

På konsumentsidan är det Makerbots stjärna som lyser starkast. Trots en blygsam omsättning på tio miljoner dollar förra året har man satsat på rätt funktioner och lyckats med marknadsföringen. Därmed inte sagt att konkurrenterna är sämre. I år räknar företaget med en omsättning på 50 miljoner dollar och i slutet av förra veckan öppnade Makerbot sin nya produktionsenhet i Brooklyn, New York. En “fabrik för små fabriker”, som grundaren och den före detta läraren, Bre Pettis, skämtsamt kallade den.

Makerbots ledning gav sig nyligen ut på en ny charmoffensiv för nytillskott. För två år sedan skrapade Bre Pettis ihop tio miljoner dollar i riskkapital, denna gång handlar det om 25 miljoner dollar. Företaget värderas till 300 miljoner dollar.

Samtidigt med denna charmoffensiv kom dock indikationer på att Makerbot fått ett strategiskt erbjudande från en potentiell köpare. Vilket företag det rör sig om är förstås hemligt, men det finns kommentatorer som talar om HP eller Stratasys. Det senare företaget har ingen produktserie för konsumentmarknaden som till exempel 3D Systems med sin Cube och Cube X-serie. Det låter därför i våra öron som en lämplig kandidat.

Det som talar emot en försäljning är att företaget precis öppnat en ny fabrik i Brooklyn. Makerbot har under en längre tid dragits med långa väntetider, upp till sex veckor, och den nya produktionsenheten med 100 anställda ska se till att få snurr på leveranserna.

Även om Makerbot fortsätter i egen regi lär vi få se andra tillverkare av konsumentmaskiner bli uppköpta av större drakar som vill komplettera sina portföljer. Jag tror att användarna gynnas av detta. Många konsumentmaskiner dras med en rad brister som påverkar kvaliteten på det som produceras. Med större resurser och bättre know-how kan utrustningen bara bli bättre, men inte nödvändigtvis dyrare.

Prisutvecklingen på mindre maskiner och maskiner i mellansegmentet har de senaste åren varit positiv för köparna och flera maskiner kostar idag runt hälften av vad de gjorde för några år sedan. Anledningen är att många leverantörer är inne och fajtas i samma segment med liknande tekniker, t ex FDM, och att man har kunnat skala upp och effektivisera tillverkningen av 3d-printrarna i dessa segment.

UPPDATERAT: Stratasys köper Makerbot

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: