Vem köper Makerbot?

Mängden mindre 3d-printrar som blixtrar förbi på Kickstarter.com, webbplatsen där man kan söka riskkapital från individer, börjar bli skrattretande. Men många av de printerutvecklare som drar igång sin verksamhet med ”crowdfunding” har lyckats.

På konsumentsidan är det Makerbots stjärna som lyser starkast. Trots en blygsam omsättning på tio miljoner dollar förra året har man satsat på rätt funktioner och lyckats med marknadsföringen. Därmed inte sagt att konkurrenterna är sämre. I år räknar företaget med en omsättning på 50 miljoner dollar och i slutet av förra veckan öppnade Makerbot sin nya produktionsenhet i Brooklyn, New York. En ”fabrik för små fabriker”, som grundaren och den före detta läraren, Bre Pettis, skämtsamt kallade den.

Makerbots ledning gav sig nyligen ut på en ny charmoffensiv för nytillskott. För två år sedan skrapade Bre Pettis ihop tio miljoner dollar i riskkapital, denna gång handlar det om 25 miljoner dollar. Företaget värderas till 300 miljoner dollar.

Samtidigt med denna charmoffensiv kom dock indikationer på att Makerbot fått ett strategiskt erbjudande från en potentiell köpare. Vilket företag det rör sig om är förstås hemligt, men det finns kommentatorer som talar om HP eller Stratasys. Det senare företaget har ingen produktserie för konsumentmarknaden som till exempel 3D Systems med sin Cube och Cube X-serie. Det låter därför i våra öron som en lämplig kandidat.

Det som talar emot en försäljning är att företaget precis öppnat en ny fabrik i Brooklyn. Makerbot har under en längre tid dragits med långa väntetider, upp till sex veckor, och den nya produktionsenheten med 100 anställda ska se till att få snurr på leveranserna.

Även om Makerbot fortsätter i egen regi lär vi få se andra tillverkare av konsumentmaskiner bli uppköpta av större drakar som vill komplettera sina portföljer. Jag tror att användarna gynnas av detta. Många konsumentmaskiner dras med en rad brister som påverkar kvaliteten på det som produceras. Med större resurser och bättre know-how kan utrustningen bara bli bättre, men inte nödvändigtvis dyrare.

Prisutvecklingen på mindre maskiner och maskiner i mellansegmentet har de senaste åren varit positiv för köparna och flera maskiner kostar idag runt hälften av vad de gjorde för några år sedan. Anledningen är att många leverantörer är inne och fajtas i samma segment med liknande tekniker, t ex FDM, och att man har kunnat skala upp och effektivisera tillverkningen av 3d-printrarna i dessa segment.

UPPDATERAT: Stratasys köper Makerbot

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: