Stockholm på 48 kvadratmeter

mitekgruppen

Den svenska modelltillverkaren Mitekgruppen har sedan 1986 försett arkitekter, fotografer, reklambyråer och filmmakare med högkvalitativa modeller. Sedan några år tillbaka använder företaget additiv teknik, något som möjliggjort ett av deras största projekt.

2005 fick Mitekgruppen ett annorlunda uppdrag av Stockholms stad. Uppdraget var att ta fram en utställningsmodell av Stockholms innerstad. Men utställningen skulle vara öppen i sex år och dessutom skulle modellen uppdateras var sjätte månad. Det uteslöt de traditionella material som företaget brukar använda, ofta papper, kartong och trä.

När man väl beslutat sig för att använda AM-teknik kom nästa utmaning – vilken teknik skulle man satsa på? Slutligen bestämde sig Mitekgruppens vd Martin Jonsson för att investera i en FDM-maskin snarare än att hyra en utrustning eller arbeta mot servicebyrå.

Den modell av Stockholm som man under sex år arbetat med är i skala 1:1000 och är 48 kvadratmeter stor. Produktionstiden fram till den första modellen var sex månader. Underlaget till de modeller som producerats med FDM-teknik i ABS-plast kommer dels från flygfoton, dels från ritningar. Men under årens lopp har underlagen också kompletterats med verktyg som Google Earth.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: