Reeves: Hur man tjänar pengar med AM-teknik

– Det finns sex drivkrafter för att införa AM-teknik i en verksamhet. Lär känna dem så kan ni se när och hur tekniken kan tillföra värde i er verksamhet. Det säger Phil Reeves, vd på analys- och konsultföretaget Econolyst, och keynotetalare på AM-Dagen den 19 september på Kistamässan.

– Additiv teknik är ingen ny teknik. Redan 1902 fick C.G. Peacock patent på en tillverkning av hästskor, lager för lager. Att additiv produktion slår igenom nu har framför allt att göra med att en bredare användning tog fart när flera patentskydd gick ut i början av 2000-talet.

Men hur gör man för att få tekniken lönsam i sin egen bransch och verksamhet?

Phil Reeves menar att det först och främst handlar om att identifiera de sätt med vilka additiv tillverkning kan tillföra nytt värde till verksamheten. Enligt honom handlar det om sex fördelar som har potential att tillföra nytt värde i företagens produktion:

1. Att kunna göra lågvolymsproduktion affärsmässig. Reeves exemplifierar med hur biltillverkaren Bentley till ett rimligt pris gjort en specialtillverkad, individuellt anpassad instrumentpanel till en kund med funktionshinder.

2. Att kunna göra mer komplexa produkter. Med tekniken går det att tillverka geometrier som vanliga produktionsmetoder inte förmått göra. De företag som lär sig använda denna möjlighet kan rationalisera produktionen avsevärt.

3. Att öka produkters funktionalitet. Det går att förändra materialets beteende, blanda olika material och på andra sätt formge och tillverka produkter som är bättre än vad som är möjligt att göra med traditionella metoder.

4. Att personalisera produkter. Additiv tillverkning från digitala data gör det möjligt att erbjuda kunder specialanpassade produkter till ett rimligt pris.

5. Att öka inslaget av miljömässigt hållbar produktion. Denna fördel handlar dels om att den additiva tillverkningen inte tar bort och slänger material, genom fräsning, svarvning och borrning, utan bara använder så mycket material som krävs för att bygga varje enskild produkt. Men det kan också handla om att minska behovet av långväga transporter för tillverkning av prototyper, eller att undvika för stora upplagor som sen kasseras.

6. Förbättrad flödesekonomi. Genom ett ökat inslag av digitaliserad tillverkning och bearbetning kan tillverkningen kontrolleras bättre. Produkter kan delas och utvärderas gemensamt av medarbetare och partners i olika skeden och på olika platser. Produktionen av produkterna kan flyttas från fabriker till platser närmare det ställe där produktidéerna uppstått.

– De största vinsterna ligger inte i att hantera och erbjuda material, utan att bemästra och utveckla kunskap och data i tekniken.

Phil Reeves menar att dessa sex potentiella fördelar kan ställas mot den egna verksamheten, i vilken bransch man än verkar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: