3D-print-debatt i Almedalen

stakston

Bland de drygt 2300 programpunkterna på Almedalsveckan ägnades tre åt 3D-print. Näringslivsorganisationen Almega, som organiserar tjänsteföretag, hade tre samtal om 3D-print i sitt tält och förevisade även 3D-utskrifter av partiledarnas huvuden som delades ut till besökarna.

Det sista seminariet om 3d-print under onsdagen den 3 juli, inleddes med en snabb exposé över teknikens olika tillämpningar, för att därefter övergå till en skämtsam debatt mellan IT-debattörerna Brit Stakston och Jesper Åström på temat ”Vilket är största hotet mot mänskligheten, utskrivna vapen eller utskrivna människor”. Ämnet lockade stor publik – Almega-tältet var fullsatt – och debatten lockade till flera skratt.

Dock visade upplägget och bristen på diskussion på den trevande inställning till 3D-print som ännu råder: ämnet behandlas som ett ”fascinerande fenomen” med stor potential, men det lyckas inte leda till konkreta diskussioner om teknikens möjliga påverkan på industrier, branscher och samhälle. Ett skäl är att tekniken inte används för gemensamma produkttyper, utan i en stor rad skilda branscher, med sinsemellan mycket lite gemensamt – medicinska implantat, rymdteknik, industriella prototyper, reklamprodukter och serietillverkade plastprodukter har mycket lite gemensamt, och påverkar sina branscher och samhället på helt skilda sätt.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: