3D-print-debatt i Almedalen

stakston

Bland de drygt 2300 programpunkterna på Almedalsveckan ägnades tre åt 3D-print. Näringslivsorganisationen Almega, som organiserar tjänsteföretag, hade tre samtal om 3D-print i sitt tält och förevisade även 3D-utskrifter av partiledarnas huvuden som delades ut till besökarna.

Det sista seminariet om 3d-print under onsdagen den 3 juli, inleddes med en snabb exposé över teknikens olika tillämpningar, för att därefter övergå till en skämtsam debatt mellan IT-debattörerna Brit Stakston och Jesper Åström på temat “Vilket är största hotet mot mänskligheten, utskrivna vapen eller utskrivna människor”. Ämnet lockade stor publik – Almega-tältet var fullsatt – och debatten lockade till flera skratt.

Dock visade upplägget och bristen på diskussion på den trevande inställning till 3D-print som ännu råder: ämnet behandlas som ett “fascinerande fenomen” med stor potential, men det lyckas inte leda till konkreta diskussioner om teknikens möjliga påverkan på industrier, branscher och samhälle. Ett skäl är att tekniken inte används för gemensamma produkttyper, utan i en stor rad skilda branscher, med sinsemellan mycket lite gemensamt – medicinska implantat, rymdteknik, industriella prototyper, reklamprodukter och serietillverkade plastprodukter har mycket lite gemensamt, och påverkar sina branscher och samhället på helt skilda sätt.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: