Så ser framtidens gipsbandage ut

3d_printed_cast

Additiv teknik i vården har snabbt seglat upp som en intressant teknik och har redan etablerat sig inom flera applikationsområden som titanbaserade höftkulor och personaliserade hörapparater. Industridesignern Jake Evill, vid Victoria University of Wellington på Nya Zeeland, har arbetat på ett koncept där AM-tekniken kan ersätta gips vid frakturer.

Tanken är att man för varje patient gör en magnetkameraundersökning precis som man vanligtvis gör vid frakturer. Sedan gör man en 3d-scanning av den kroppsdel där frakturen sitter. Genom en programvara avgörs sedan en optimal form för det “bandage” som ska fixera frakturen. Enligt Evill är fördelen att man då kan få till en tätare struktur runt frakturen jämfört med gips.

Evill förutspår också att dessa bandage kan produceras direkt på sjukhusen. Ett bandage tar runt tre timmar att producera, medan ett gipsbandage tar 24-72 timmar att fixera sig.

Bara i USA drabbas 6,3 miljoner personer årligen av en fraktur. Evill hoppas att kunna ta fram en säljbar produkt inom en snar framtid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.