Alla talare klara till AM-Dagen

am_dagen_stor_collage

Med lite mindre än en månad kvar till konferensen AM-Dagen den 19 september är alla talare på plats. Dagen bjuder på åtta programpunkter, från investeringstips till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik.

Keynote-talare är Dr Phil Reeves från det brittiska konsultföretaget Econolyst. Reeves har över tjugo års erfarenhet från branschen och har arbetat med både forskning och affärsutveckling.
Han kommer att ge en grundlig genomgång av AM-teknikens utveckling från de första modellerna i slutet av 1980-talet fram till dagens myriad av småmaskiner och stora industriella system. Reeves tar även upp de viktigaste affärsmässiga drivkrafterna bakom teknikens utbredning, som möjligheterna till komplexa komponenter som kan effektivisera allt från jetmotorer till medicinska implantat. Han ger även flera exempel på hur tekniken framgångsrikt används inom prototypframställning och gjutning, men även för skarpa produkter i branscher som vård och hälsa, konsument, fordonsindustri samt rymd- och flygindustri.

Nästa talare, Dr Klas Boivie är seniorforskare vid norska SINTEF Raufoss Manufacturings avdelning för produktionsteknik. Klas har en djup bakgrund inom metallbaserad additiv teknik och disputerade 2004 med ”Metal prototypes based on Solid Freeform Fabrication technology”, där han undersökte material och processer i metalltekniker. På AM-Dagen förklarar han hur de olika metallteknikerna fungerar och vilka applikationer de används till. Han går även igenom egenskaperna hos några av de vanligaste metallpulvren som används i dessa tekniker.

På metallsidan får vi även lyssna på Arcams utvecklingschef Isak Elfström som förklarar företagets unika EBM-teknik och hur denna används av ett antal namnkunniga industriföretag inom medicin- och flygindustrin. David Stevenson från amerikanska ExOne berättar om företaget AM-teknik för att ta fram gjutformar för metallapplikationer, medan Martin Nielsen, Signcom, går igenom laser cusing-tekniken, framtagen specifikt för produktion av formverktyg.

Under det andra temat för dagen, plastbaserad produktion med additiv teknik, går branschens nestor Evald Ottosson på Protech igenom de vanligaste teknikerna, materialen och applikationsområdena för plastbaserad produktion. Från Prototal, ett svenskt företag som satsat stora resurser på hela produktionskedjan, från tidiga prototyper till kortserietillverkning, kommer Leif Norman att förklara hur man arbetar med olika typer av funktionsprototyper, men också om hur du kan optimera produktutvecklingen med additiv teknik och vakuumgjutning.

AM-Dagen hålls den 19 september på Kistamässan i Stockholm. Anmäler du dig till och med den 31 augusti betalar du 2995 kronor. Ordinarie pris är 3995 kronor. I priset ingår frukost, lunch, eftermiddagskaffe samt dokumentation. I anslutning till konferenslokalerna kommer det även att finnas en sponsoryta med utrustning, material och flertalet exempel på vad du kan producera med additiv teknik. Mer information hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printat gips nära till hands

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Publicerat av: 

DMG Mori släpper ny hybrid

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

Publicerat av: 

Skarp vändning i vapenstrid

Förra året beslutade Trump-administrationen att grupper skulle få distribuera konstruktionsteckningar till 3d-vapen. Nu har en federal domare i delstaten Washington beslutat att tillståndet var olagligt. 

Publicerat av: 

Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. Även utställare från en rad olika teknikföretag kommer vara på plats.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: