Alla talare klara till AM-Dagen

am_dagen_stor_collage

Med lite mindre än en månad kvar till konferensen AM-Dagen den 19 september är alla talare på plats. Dagen bjuder på åtta programpunkter, från investeringstips till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik.

Keynote-talare är Dr Phil Reeves från det brittiska konsultföretaget Econolyst. Reeves har över tjugo års erfarenhet från branschen och har arbetat med både forskning och affärsutveckling.
Han kommer att ge en grundlig genomgång av AM-teknikens utveckling från de första modellerna i slutet av 1980-talet fram till dagens myriad av småmaskiner och stora industriella system. Reeves tar även upp de viktigaste affärsmässiga drivkrafterna bakom teknikens utbredning, som möjligheterna till komplexa komponenter som kan effektivisera allt från jetmotorer till medicinska implantat. Han ger även flera exempel på hur tekniken framgångsrikt används inom prototypframställning och gjutning, men även för skarpa produkter i branscher som vård och hälsa, konsument, fordonsindustri samt rymd- och flygindustri.

Nästa talare, Dr Klas Boivie är seniorforskare vid norska SINTEF Raufoss Manufacturings avdelning för produktionsteknik. Klas har en djup bakgrund inom metallbaserad additiv teknik och disputerade 2004 med ”Metal prototypes based on Solid Freeform Fabrication technology”, där han undersökte material och processer i metalltekniker. På AM-Dagen förklarar han hur de olika metallteknikerna fungerar och vilka applikationer de används till. Han går även igenom egenskaperna hos några av de vanligaste metallpulvren som används i dessa tekniker.

På metallsidan får vi även lyssna på Arcams utvecklingschef Isak Elfström som förklarar företagets unika EBM-teknik och hur denna används av ett antal namnkunniga industriföretag inom medicin- och flygindustrin. David Stevenson från amerikanska ExOne berättar om företaget AM-teknik för att ta fram gjutformar för metallapplikationer, medan Martin Nielsen, Signcom, går igenom laser cusing-tekniken, framtagen specifikt för produktion av formverktyg.

Under det andra temat för dagen, plastbaserad produktion med additiv teknik, går branschens nestor Evald Ottosson på Protech igenom de vanligaste teknikerna, materialen och applikationsområdena för plastbaserad produktion. Från Prototal, ett svenskt företag som satsat stora resurser på hela produktionskedjan, från tidiga prototyper till kortserietillverkning, kommer Leif Norman att förklara hur man arbetar med olika typer av funktionsprototyper, men också om hur du kan optimera produktutvecklingen med additiv teknik och vakuumgjutning.

AM-Dagen hålls den 19 september på Kistamässan i Stockholm. Anmäler du dig till och med den 31 augusti betalar du 2995 kronor. Ordinarie pris är 3995 kronor. I priset ingår frukost, lunch, eftermiddagskaffe samt dokumentation. I anslutning till konferenslokalerna kommer det även att finnas en sponsoryta med utrustning, material och flertalet exempel på vad du kan producera med additiv teknik. Mer information hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: